Elítélték a Capitolium ostromlóit

Lázító összeesküvésben bűnösnek találták a Proud Boys nevű szélsőjobboldali csoportosulás négy tagját, amiért megpróbálták erőszakkal megakadályozni a hatalom békés átadását a 2020-as választások után.

2023. május 5., 11:12

Szerző:

Három különböző összeesküvés, elektori szavazás akadályozása és bizonyítékok meghamisítása miatt állt bíróság elé Enrique Tarrio, a Proud Boys vezetője, Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl és Dominic Pezzola. Előbbi négyet el is ítélték lázító összeesküvés miatt a Capitolium ostromának megszervezésében – írja a CNN.

A Proud Boys a háború, a forradalom és kivégzőosztagok szükségességéről chateltek egymás között, mert fenyegetést láttak a baloldalban. A csoport a támadás előtt találkozókat tartott és kitervelte az ostromot, a tagok pedig január 6-án részt vettek a Capitolium körüli kordon lebontásában, mozgósították, irányították és vezették a támadókat a behatolásnál az épületbe – áll a vádiratban. 

Bár Tarriot már a támadás előtt őrízetbe vették, így nem tudott személyesen is jelen lenni, de az ügyézség szerint forradalomra készült, amelynek részeként fontos épületeket akartak elfoglani, köztük a Capitoliumot is. 

Dominic Pezzola esetében nem tudott ítélete hozni az esküdtszék, mivel nem töltött be vezető szerepet és a közös chatben sem volt aktív, ahogy a többi vádlott esetében sem különböző vádpontokban. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Shay Horse/NurPhoto/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.