Állítólag halottak is aláírták a guatemalai elnökjelölt regisztrációját, felfüggesztették az indulót

Guatemalában a bíróság felfüggesztette az elnökválasztás egyik esélyesnek tartott indulója, a baloldali Bernardo Arévalo pártját helyi idő szerint szerdán.

2023. július 13., 09:54

Szerző:

Az indoklás szerint a több mint 5000 tagot számláló Movimiento Semilla (Mag Mozgalom) szabálytalanságokat követett el a regisztráció során, az aláíró tagok közül állítólag több, korábban elhunyt ember neve is szerepelt.

A hírt Rafael Curruchiche főügyész is megerősítette. Curruchichét egyébként az Egyesült Államok korábban szankciókkal sújtotta, Washington szerint ugyanis többször akadályozta a nyomozást kormánytisztségviselők ellen indított korrupciós ügyekben.

Arévalo törvénytelennek nevezte a hatóságok döntését, amely nem érinti indulását az elnökválasztás második, augusztus 20-án tartandó fordulóján – hangsúlyozta.

A politikus egyúttal a CNN amerikai hírtelevízió spanyol nyelvű adásának adott interjújában azt is kiemelte, hogy Guatemala törvényei nem teszik lehetővé egyetlen párt kizárását sem a választások közepette.

Guatemalában június 25-én tartották az elnökválasztás első fordulóját, melyen Arévalo mellett Sandra Torres egykori first lady szerezte a legtöbb szavazatot.

Arévalo, Guatemala korábbi madridi nagykövete (1995-1996) az ország első demokratikusan megválasztott elnökének, Juan José Arévalónak a fia, aki 1945 és 1951 között töltötte be az államfői tisztséget. A 64 éves parlamenti képviselő választási kampányában korrupcióellenes fellépést ígért.

(Kiemelt kép: tüntetés a Legfelsőbb Választási Törvényszék guatemalavárosi székháza előtt 2023. július 12-én. Fotó: Johan ORDONEZ / AFP)