Már államilag küzdenek az elhízás ellen

Egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, ebben az országban már központilag szeretnének tenni ellene.

2024. október 24., 12:34

Szerző:

Egyre gyakrabban hívják fel a szakemberek a figyelmet arra, hogy világszinten nagy problémát jelent az elhízás. A friss kutatások szerint a túlsúlyos emberek száma a következő években csak növekedni fog, ezért egyre több ország igyekszik ez ellen tenni. Kínában már központilag szeretnének javítani az adatokon – derült ki az Infostart cikkéből.

Egyre nagyobb probléma az elhízás Kínában

Az Infostart cikke szerint Kínában komoly problémát jelent az elhízás, jelenleg a lakosság több mint fele túlsúlyos vagy súlyosan elhízott. Az adatok szerint ez az arány a következő években csak tovább fog emelkedni.

Egy friss, október 17-én nyilvánosságra hozott kutatás szerint ez az arány 2030-ra elérheti a 65,3 százalékot Kínában. Az országban az elhízás egyre nagyobb problémát jelent, mivel a túlsúlynak számos egészségügyi kockázata van. Jelenleg a halálozás és a rokkantság hatodik vezető kockázati tényezője.

A lesújtó számokat azzal magyarázzák, hogy Kínában a gazdaságban bekövetkező modernizáció miatt egyre többen végeznek olyan munkát, ami nem igényel mozgást. Többen ülnek az íróasztalok mögött, emellett a gazdasági növekedés lelassulása miatt egyre többen választanak egészségtelen ételeket. A városokban élő emberek számára a munkahelyi stressz, a rossz táplálkozás jelent fokozott kockázatot. Miközben vidéken a mezőgazdasági munka fizikai terhelésének csökkenése és az elégtelen egészségügyi ellátás okoz egyre nagyobb gondot.

Így szeretnének tenni az elhízás ellen

Mivel Kínában egyre nagyobb gondot jelent az elhízás és a túlsúly, ezért az ország vezetése már nyáron kampányt indított. A tervek szerint 3 évre terveznek előre, és az egészséges életmód különböző aspektusait szeretnék bemutatni.

Az ország vezetése az iskoláknak kiadott egy egészségügyi iránymutatást, amely arra ösztönzik a fiatalokat, hogy rendszeresen járjanak majd később szűrővizsgálatokra. Emellett hangsúlyozzák a napi testmozgás és az egészséges táplálkozások fontosságát, illetve ezeknek a bevezetését a mindennapokban.

Európában is komoly problémát jelent az elhízás

Korábban a 168.hu is beszámolt arra, hogy igazán lesújtó adatok érkeztek az európai országokból. Magyarországon is nagyon magas az elhízottak és a súlyfelesleggel élők száma. Az előrejelzések szerint 2035-re magyarok 36 százaléka lesz túlsúlyos, a gyerekek között évente 4,5 százalékkal emelkedik a túlsúlyosok száma.

A korábban megrendezett META konferencián az elhízás az egyik fontos téma volt. Éppen ezért a szakértők javasolták, hogy Magyarországon legyenek államilag támogatottak a testsúlycsökkentő műtétek. Úgy vélik, hogy az el nem végzett műtétek egyenként 20 millió forint veszteséget termelnek hosszabb távon.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock) 

Moszkva és Phenjan közt átfogó katonai együttműködés kezd kialakulni: Észak-Korea nagy mennyiségű lőszerrel támogatja az orosz haderő Ukrajna elleni háborúját, Oroszország pedig védelmi szövetséget kötött az ázsiai állammal és elkezdett nekik korszerű haditechnikai vívmányokat szállítani. Mindeközben videófelvételek bizonyítják, hogy észak-koreai katonák vannak Oroszországban.