Áthaladt az első ukrán gabonaszállító hajó a Boszporuszon

Remélhetőleg nem az első és egyben egyetlen az a hajó, amely segíthet enyhíteni a globális élelmiszerhiányt. 

2022. augusztus 3., 16:42

Szerző:

Az első gabonát szállító hajó, amely háborús időkben elhagyott egy ukrán kikötőt, átment az orosz ellenőrzésen és szerdán a Boszporuszon is áthaladt – számolt be a Reuters nyomán az Azonnali. A szállítmány az NATO és Ukrajna reményei szerint az első lesz a sok közül, az export a várakozások szerint pedig segít majd enyhíteni a globális élelmiszerválságot.

A Razoni nevű teherszállító hajó hétfőn kora reggel hagyta el a fekete-tengeri Odesszát, 26 527 tonna kukoricát szállítva Libanonba, és kedd este horgonyzott le a Boszporusz-szoros bejáratánál. A szállítást az tette lehetővé, hogy Törökország és az ENSZ közvetítésével a múlt hónapban Moszkva és Kijev között gabona- és műtrágyaexport-megállapodás jött létre, ami ritka diplomáciai áttörést jelentett az elhúzódó háborúban.

A hajó dél körül lépett be a Boszporusz-szorosba, miután a közeli Isztambulban található Közös Koordinációs Központban (JCC) dolgozó orosz, ukrán, török és ENSZ-személyzet befejezte az ellenőrzést.

Ukrajna közölte, hogy további 17, mezőgazdasági termékekkel megrakott hajó várja a kihajózási engedélyt, az ország libanoni nagykövete, Ihor Osztas pedig elmondta, hogy a Razoni várhatóan négy-öt napon belül érkezik meg Tripoli kikötőjébe.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Arife Karakum / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.