Elaltatták a Temzébe tévedt bálnát

El kell altatni azt a négyméteres fiatal csukabálnát, amelyet vasárnap délután szabadítottak ki a Temze egyik zsilipjéből Richmondban. Az állatmentők szerint az állapota rohamosan romlott, és véget kellett vetni a szenvedéseinek. 

2021. május 11., 15:05

Szerző:

A sérült állatot vasárnap több órás küzdelem árán sikerült kimenteni, és úgy vélték, hogy biztonságos helyre vitték, ám az ismét visszaúszott a folyón Richmond felé, és a közeli Teddingtonnál a part közelében látták hétfő reggel. A helyiek összesereglettek, hogy megnézzék a bálnát a folyóban. 

A BBC-nek nyilatkozó állatorvos-team azt nyilatkozta, hogy a bálnát elhagyta az ereje, több sebesülést is szerzett, ezért véget kell vetni az életének, hogy ne szenvedjen tovább. 

Rejtély, hogyan úszott fel az Atlanti-óceán északi részén élő állat a Temzén csaknem 90 kilométert. Valószínűleg halakat követett az Északi-tengerből fel a folyón, és eltévedt, írta a távirati iroda. A csukabálnát normális körülmények között az anyja tanítja vadászni és tájékozódni, lehet, hogy ez elmaradt – találgatták a BBC-nek nyilatkozó állatvédők. 

Nem ez az első eset, hogy bálna téved a Temzébe. Híressé vált a Willynek nevezett északi kacsacsőrű cet, mely 2006 januárjában bukkant fel a folyóban, de megmenteni már nem tudták. Két elpusztult bálnát is találtak a Temzében 2019-ben, azok lényegesen közelebb voltak a torkolathoz – írta az Index.

 

(Kiemelt kép: AFP | Glyn Kirk)