A tálibok egyre nehezebbé teszik az afgán nők életét

Újabb korlátozásokat rendeltek el az afganisztáni nőkkel szemben a radikális iszlamista tálib hatóságok.

2023. január 10., 18:44

Szerző:

A Tolonews nevű helyi televízió keddi jelentése szerint több afgán tartományban is felszólították a női vállalkozókat, hogy zárják be üzleteiket. Az észak-afganisztáni Puli-Humriban elrendelték a fodrászszalonok bezárását, mondván: munkájuk az iszlám jog, a saría rendelkezéseibe ütközik.

Ezen vállalkozások közül sokan sminkelést és egyéb szépségápolási szolgáltatásokat is nyújtanak. A Hasti Szub című afganisztáni lap kedden arról cikkezett, hogy a dél-afganisztáni Kandahárban bezártak egy nők által vezetett kézművespiacot.

A közép-ázsiai ország északi részén fekvő Mazari-Sarifban egy női üzletvezető a Tolonewsnak megerősítette: az erényesség terjesztéséért és bűnbeesés megelőzésért felelős tálib minisztérium egyik tagja közölte velük, hogy egy hetük van a boltjuk bezárására és kiürítésére, ezt követően pedig otthon kell maradniuk. Az érintett afganisztáni tárca szóvivője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azonban hamisnak nevezte ezeket az értesüléseket.

Miután 2021 augusztusában visszatértek a hatalomba, korábbi ígéreteikkel szemben a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, és az afganisztáni nőket fokozatosan eltávolítják a gazdaságból, a közéletből, és az oktatásból is.

(Kiemelt kép: Nők egy afganisztáni varrószalonban. Fotó: Mohsen KARIMI / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.