Ezért van bajban az orosz hadsereg

Az orosz hadvezetés számára egyre égetőbb problémát jelent az Ukrajnában harcoló alakulataik harcértékének fenntartása.

2022. július 19., 08:51

Szerző:

Oroszország névlegesen hat hadsereggel vesz részt az Ukrajna elleni támadásban, ezeknek a békebeli összlétszáma nagyjából 150 000 ember volt – írja a brit védelmi minisztérium keddi helyzetértékelése alapján a Hvg.hu.

Az elmúlt hetekben az oroszok jellemzően század nagyságú egységekkel hajtottak végre támadó műveleteket. Az orosz hadvezetésnek lényegében a háború megkezdése óta problémát jelent az alakulatok harcértékének fenntartása és mostanra ez a probléma igen csak akuttá vált. Az emberhiány mellett az orosz döntéshozóknak abban is dűlőre kell jutniuk, hogy a Donbaszban, keleten zajló offenzíva támogatására, vagy a Herszonnál bekövetkezett déli ukrán ellentámadás visszaverésére használják-e a még megmaradt tartalékaikat.

Ugyan az oroszok feltett szándéka megtisztítani az ukrán haderőtől a donyecki területet és ennek érdekében még további területi nyereségre tehetnek szert csapataik, a brit védelmi tárca szakértői szerint a hadművelet üteme és az előrenyomulás sebessége igen lassú lesz, ha csak nem áll be jelentős szünet a hadműveletekben, amit az oroszok a kimerült csapataik újraszervezésére és feltöltésére fordíthatnának – írja a portál.

(Kiemelt kép: Az Akhmat Kadirovról elnevezett csecsen különleges rendőri ezred katonái az orosz katonai művelet során a Luhanszki Népköztársaság Szeverodonyecki járásában lévő Zolote-2 faluban. Viktor Antonyuk / Szputnyik via AFP)