Pénzért árulták a vízumokat a bevándorlásellenes politikusok

Az ellenzék szerint 250 ezer vízumot adtak el pénzért a bevándorlásellenes lengyel kormánypárthoz köthető személyek. 

2023. szeptember 21., 13:50

Szerző:

A lengyel kormánypárt, a PiS választási kampánya épp az Ázsiából és Afrikából érkező migránsok befogadásának tiltására épül. A mostani botrány ezért komoly hatással lehet a közelgő választásokra. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa levélben kért magyarázatot a lengyel kormánytól a nagy vihart kavart „készpénzért vízumot” botrány miatt. „Az állítások nagyon aggasztóak, és kérdéseket vetnek fel az uniós jog betartásával kapcsolatban” – jelentette ki a Bizottság szóvivője. Johansson levele, amelyet nem hoztak nyilvánosságra, egy „részletes kérdéssorozatot” tartalmaz, és arra kéri Varsót, hogy október 3-ig válaszoljon. A lengyel kormány szerint „abszurd” a széles körű csalással kapcsolatos vád – írja az euronews.

Lengyel újságírók derítették ki, hogy a kormányzó Jog és Igazságossághoz (PiS-hez) közeli politikusoktól nem teljesen függetlenül, afrikai és ázsiai lengyel konzulátusok illegális bevándorlók százezreinek adtak el készpénzért munkavállalói vízumokat. Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettest a múlt héten menesztették a vádak miatt. A lengyel kormány csak annyit ismer el, hogy néhány száz esetben kiadhattak ilyen korrupt módon vízumokat, de tagadják az ellenzék állítását arról, hogy ez több mint 250 ezer esetben megtörtént.

Mivel Lengyelország a schengeni övezet tagja, az ország által kiadott vízummal Európa 27 államába lehet belépni, köztük Svájcba és Izlandra (a legtöbben Németországba készültek), ahol a migránsok eltüntethetik a papírjaikat, és menedékjogot kérhetnek.

(Kiemelt képünkön: Tüntető egy „Vigyázat! A PiS lop” transzparenssel a lengyelországi Krakkóban tartott kormányellenes tüntetésen 2023. szeptember 18-án. A tüntetők a PiS (Jog és Igazságosság) kormánypárt politikusai, köztük a párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski ellen szerveztek gyűlést, aki a Wawel-várhoz érkezett. Az ország feszült politikai légköre abból adódik, hogy október 15-én tartják a közelgő parlamenti választásokat. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.