Az oroszok közölték, miért van bevetésre készen nukleáris hordozórakétáiknak 95 százaléka

Oroszország kijevi provokációról is beszélt.

2021. december 9., 16:20

Szerző:

Az ukrán vezetés minden olyan „provokációja”, amely a Donyec-medencei helyzet erőszakos megoldására irányul, „meg lesz szüntetve” – jelentette ki Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtökön a külföldi katonai attaséknak tartott moszkvai tájékoztatóján.

Geraszimov szerint a Kijevnek szánt fegyverszállítások „drasztikus és veszélyes” lépésekre bátorítják az ukrán vezetést, amely egyébként sem hajtja végre a rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Ez, mint mondta, tovább élezi a helyzetet Délkelet-Ukrajnában.

„Azonban az ukrán hatóságok minden olyan provokációja, amely a Donyec-medencei problémák erőszakos megoldására irányul, meg lesz szüntetve”

– fogalmazott. A tábornok hazugságnak nevezte azokat az értesüléseket, amelyek szerint Oroszország ukrajnai inváziót készít elő, és azt hangoztatta, hogy a saját területen végzett katonai rutintevékenységről nem kell értesíteni más feleket.

Nehezményezte, hogy a NATO katonai tevékenysége a közelmúltban jelentősen felélénkült, és a szövetség évente mintegy 40 nagyobb hadgyakorlatot tart az orosz határok közelében. Hozzátette, hogy az amerikai légierő hadászati gépei gyakran tűnnek fel az orosz légtér közelében.

A vezérkari főnök szerint az orosz nukleáris triád biztosítja a potenciális ellenség elrettentését, a szárazföldi telepítésű hadászati nukleáris erők hordozórakétáinak több mint 95 százaléka harci bevetésre készen áll.

(Kiemelt kép: Az ukrán fegyveres erők napja 2021. december 6-án. Fotó: Handout / Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP)