Házkutatások Oroszországban

Átkutatták az orosz hatóságok szerdán Szergej Spilkin független választási matematikus moszkvai lakását, és hasonlóképpen jártak el a Golosz választásmegfigyelő csoport több tagjával Oroszország több városában.

2022. október 5., 20:11

Szerző:

Választási elemzőnél és megfigyelő csoport tagjainál tartottak házkutatást Oroszországban. Sajtójelentések szerint Spilkin lakásának ajtaját betörték. Az elemző jelenleg külföldön van, a lakásban a felesége, Olga Artamonova tartózkodott. 

Összehangolt akció több városban


A Meduza ellenzéki portál szerint Spilkinnél a Mihail Guszev ivanovói aktivista elleni büntetőeljárás részeként tartottak házkutatást, őt az orosz hadsereg „lejáratásával” gyanúsítottak meg. Elvbarátai szerint Guszev ellen amiatt indult eljárás, hogy egy Telegram-bejegyzésben azt írta: a behívó megtagadásával vádolták meg, amiért közölte, hogy nem akar bevonulni a „megszálló” hadseregbe.

A Kommeszant és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a főváros mellett Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Pszkov, Cseljabinszk, Tambov és Perm megyében tartottak még házkutatást politikusoknál, aktivistáknál és újságíróknál.

Az RT hírportálja szerint Nyizsnyij Novgorod és Cseljabinszk megye bírósága idén megállapította, hogy a Golosz strukturális alegységként működik együtt az Európai Választásmegfigyelő Szervezetek Hálózatával (ENEMO).

A Goloszt az orosz igazságügyi minisztérium tavaly augusztusban külföldi ügynökszervezeteknek, az ENEMO-t pedig az orosz főügyészség tavaly szeptemberben az ország területén nemkívánatos szervezetnek minősítette. Szergej Spilkin, az oroszországi választásokon való részvételt és a szavazási eredményeket elemezte, grafikonjaira számos, a Kreml politikáját bíráló elemző támaszkodik a választási csalás mértékének megítélésében.

(Kiemelt képünk illusztráció: egy orosz rendőr őrt áll a pokrovi 2. fogháznál. Fotó: AFP | Kirill Kudryavtsev)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.