Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt

Egymilliónál is több iráni vált munkanélkülivé az internet korlátozása miatt, amelyet az országos tüntetések nyomán rendelt el a teheráni vezetés – közölte csütörtökön az iráni internetes vállalkozások egyesülete.

2022. szeptember 30., 06:52

Szerző:

„Az internetes cenzúra szinte minden online üzletet érint, csak az Instagram közösségi portál letiltása az utóbbi napokban 400 ezer online vállalkozást bénított meg, és több mint egymillió ember vált munkanélkülivé” – ismertette az egyesület, amelyet a Habarfúri hírportál idézett. Az egyesület hangsúlyozta, hogy a korlátozásokat és letiltásokat elrendelő hatóságok viselik a felelősséget az online ágazatot ért szörnyű következményekért. Az intézkedések ráadásul ahhoz vezethetnek, hogy hamarosan még több képzett munkavállaló fogja elhagyni az országot.

Újabb tüntetések Iránban

Iránban a múlt héten jelentősen korlátozták az internethozzáférést és teljesen letiltottak bizonyos alkalmazásokat az erkölcsrendészeti őrizet után elhunyt 22 éves Mahsza Amini halála nyomán kitört tömeges tiltakozási hullám miatt. A mobilhálózatok alig működnek. A hatóságok ezzel a tüntetők egymás közötti kommunikációját akarják megnehezíteni, valamint azt, hogy videókat osszanak meg a közösségi médiában. Isza Zarepur kommunikációs miniszter ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy a korlátozások addig maradnak hatályban, amíg szükséges.
A letiltott alkalmazások között van az Instagram és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás, amelyek egyébként fontos szerepet játszanak a helyi online kereskedelemben nagyjából tízmillió iráni számára. Az Instagram sokak számára egyfajta reklámfelületként szolgált, míg a WhatsAppot kommunikációra és fizetések lebonyolítására használták. Sajtójelentések szerint az ágazat milliós veszteségeket szenvedett el.

(Kiemelt fotónk: Felgyújtott rendőrségi motorkerékpár ég az úttest közepén Teheránban. Az iráni fővárosban tüntetők vonultak utcára tiltakozásul annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. MTI/AP)

12:15

A Giorgia Meloni által vezetett új olasz kormány a bevándorlás elleni határozott fellépésként feltartóztatott több olyan hajót is, amelyekkel különböző civil szervezetek munkatársai a Földközi-tengeren hánykolódó migránsokat mentettek meg. Volt olyan hajó, amely az eljárás elől francia kikötőbe ment, és ez diplomáciai konfliktushoz vezetett a két ország között.