Egymilliárd eurós negyedéves profitot ért el a BioNTech

Az egy évvel ezelőtt még veszteséges BioNTech vállalat idén az év első 3 hónapjában 1,128 milliárd euró nyereséget ért el.

2021. május 10., 22:32

Szerző:

Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévben a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel kifejlesztette az EU-ban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus okozta betegség ellen.

A 2008-ban indított vállalkozás a beszámolója szerint 1,128 milliárd euró (406 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el a január-márciusi időszakban, az egy évvel korábbi 53,4 millió eurós veszteség után.

Az árbevétel 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró bő hetvenszeresét. A növekedés a Covid-19 elleni – Comirnaty márkanévvel forgalmazott – oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható.

A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a BioNTech első terméke. Az idén május elejéig mintegy 450 millió adagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, és rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotech startup ágazatban.

A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a céghez. Ugur Sahin társalapító, a BioNTech vezérigazgatója nemrég közölte: tavaly értek el először nyereséget, de ezt a 15,2 millió eurót nem veszik ki, hanem kutatás-fejlesztésre fordítják.

(Kiemelt kép: AFP | Christof Stache)