Már az USA-t is elérte a költségvetési hiány

Egy év alatt fordult többletből hiányba az Egyesült Államok államháztartása.

2023. február 11., 09:44

Szerző:

A bevételek csökkenése és a kiadások növekedése miatt az Egyesült Államok költségvetési hiánya januárban 39 milliárd dollár volt, miután egy éve még 119 milliárd dollár költségvetési többletet jegyeztek fel - közölte az amerikai pénzügyminisztérium pénteken.

A költségvetési kiadások 486 milliárd dollárt tettek ki januárban, ami 140 milliárd dollárral, 4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A növekedésben szerepet játszott az a 36 milliárd dolláros állami mentőcsomag is, amelynek célja volt, hogy megakadályozzák a Central States Pension Fund nyugdíjalap több mint 350 ezer Teamsters szállítmányozási szakszervezeti tag nyugdíjának csökkenését.

A múlt hónapban a költségvetési bevétel 447 milliárd dollárt tett ki, 18 milliárd dollárral, 4 százalékkal volt csökkent 2022 januárjához képest.

Az október 1-jén kezdődő folyó pénzügyi év első négy hónapjában a költségvetésbe befolyó bevételek 3 százalékkal, 1473 milliárd dollárra csökkentek, viszont a kiadások 9 százalékkal, 1933 milliárd dollárra emelkedtek, aminek a következtében 460 milliárd dollár hiány keletkezett.

Az előző évi költségvetési hiány 1400 milliárd dollárra esett az azt megelőző évi 2600 milliárd dollárról a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadások csökkenése és az adóbevételek növekedése miatt.

Az amerikai Kongresszus Költségvetési Hivatala, a pártsemleges CBO azzal számol, hogy az októberrel kezdődött 2023-as pénzügyi évben a büdzsé hiánya tovább csökken, 984 milliárd dollár körüli lesz, majd nőni kezd és 2030-ra a deficit eléri a mintegy 2 ezermilliárd dollárt.

(Kiemelt kép: Illusztráció. A washingtoni Capitolium előtt található kordonnál dolgozó rendőrök, miután egy férfi egy égő autóval próbálta azt áttörni. Fotó: Daniel Slim / AFP)