Az USA távol marad az amatőr ökölvívó vb-től

Az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nem küld csapatot a Nemzetközi Bokszszövetség idei férfi és női világbajnokságára sem.

2023. február 9., 15:09

Szerző:

A USA Boxing, a sportág nemzeti irányító testülete „az Olimpiai Charta tiszteletére és az IBA folyamatos kudarcaira” hivatkozva határozott így – írta beszámolójában az ötkarikás ügyekben bennfentes insidethegames.biz portál.

Az amerikaiak a visszalépést megokolva a fő aggályok között említik az orosz Umar Kremljov elnökölte IBA irányítási problémáit, a pénzügyi szabálytalanságokat és az átláthatóság hiányát. A távolmaradás indokai között szerepel az ukrajnai háború is.

„Sok ökölvívó, edző és az ukrán boksztársadalom más képviselője életét vesztette az Ukrajna elleni orosz agresszió következtében, köztük Mihajlo Korenovszkij edző, aki akkor halt meg, amikor egy orosz rakéta egy lakótömböt talált el 2023 januárjában” – áll a USA Boxing közleményében, amely szerint „Ukrajna sportinfrastruktúráját, köztük számos boksztermet, tönkretette az orosz agresszió”.

Az IBA jó ideje rossz viszonyban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB), amely 2019-ben felfüggesztette az amatőr boksz irányító szervezetét. Az éles ellentét változatlanul létezik, a NOB a 2021-es tokiói játékok ökölvívóversenyeit maga szervezte, s minden jel szerint az IBA-nak nem lesz köze a jövő évi párizsi olimpia boksztornájához sem, a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjából pedig kimaradt az ökölvívás.

Az idei IBA-világbajnokságok közül a nőit Indiában, Újdelhiben rendezik március 15. és 31. között, míg a férfiakét az üzbég fővárosban, Taskentben bonyolítják le május 1-től 14-ig.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)