Az USA figyelmeztette a Hezbollahot

Az USA és szövetségesei figyelmeztetik a Hezbollah libanoni militáns csoportot, hogy ne mélyítse az izraeli konfliktust. Eközben az Egyesült Államok katonai eszközökkel is igyekszik megakadályozni a háború esetleges kiterjedését – közölte a CNN-nel több amerikai tisztviselő.

2023. október 11., 16:47

Szerző:

Magas rangú kormányzati tisztviselők egyelőre nem tartják valószínűnek, hogy a Hezbollah csatlakozna a Hamász Izrael elleni erőszakos háborújához. Úgy vélik, hogy a figyelmeztetéseknek van hatása még akkor is, ha a határon történt némi eszkaláció – közli a CNN.

Az Egyesült Államok több csatornán keresztül, többek között a libanoni kormányon és a libanoni parlament Hezbollahhoz kötődő elnökén, Nabih Berrin keresztül üzent a szervezetnek, hogy maradjon ki a konfliktusból.

Berrit a kongresszust vasárnap tájékoztató kormányzati tisztviselők említették közvetítőként – írja névtelen forrására hivatkozva a portál. Az USA hivatalosan nem lép kapcsolatba egy terrorista csoportnak minősített szervezettel, így Berri az egyik lehetséges közvetítő.

Franciaország Izrael kérésére azt is továbbította a Hezbollah felé, hogy maradjanak ki a háborúból, hogy ne eszkalálódjon tovább a helyzet, különben Izrael jelentős válaszlépéseket tesz – áll a cikkben. Ezeket a megbeszéléseket az Egyesült Államokkal is egyeztették – tették hozzá.

(Kiemelt kép: Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke vezeti a főváros, Bejrút belvárosi negyedében a parlament 12. ülését, amelyen 2023. június 14-én új elnököt választanak a nagyhatalmú, Irán által támogatott Hezbollah és ellenfelei közötti elkeseredett ellentétek közepette. Fotó: ANWAR AMRO / AFP)

 

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.