Egy texasi nő 35 dollárért vásárolt egy mellszobrot, amelyről kiderült, hogy az ókori Rómából származik

34,99 dollárért vásárolt egy texasi nő egy mellszobrot, amelyről később kiderült, hogy az ókori római időkből származik. A szobor azóta a San Antonio Művészeti Múzeumban van.

2022. május 9., 20:40

Szerző:

Laura Young egy Austin környéki használt tárgyakat árusító üzletben vásárolt egy, a római korokat idéző 52 kilós márvány mellszoborot 34,99 dollárért (kb. 10 ezer forint) még 2018 augusztusában. Young a vásárlás után kíváncsi volt a mellszobor eredetére, ezért több auckiós házzal és szakértővel is kapcsolatba lépett. Végül az egyik aukciós ház megerősítette, hogy a mellszobor valóban az ókori római korból származik, és becsléseik szerint körülbelül 2000 éves lehet. Egy szakember egy digitális adatbázisban talált egy 1930-as fényképet, amelyen a szobor látható a németországi Aschaffenburgban.

Lynley McAlpine, a SAMA posztdoktori kurátori munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy a mellszobor feltehetően Sextus Pompeius római katonai vezetőt ábrázolja, akinek apja, Nagy Pompeius egykor Julius Caesar szövetségese volt. A mellszobor egy pompeji ház, más néven Pompejanum másolatában kapott helyet, amelyet I. Ludwig bajor király megrendelésére készítettek, ahol egészen a második világháborúig volt kiállítva. A mellszobrot, az ott kiállított műtárgyakkal együtt egy raktárba szállították, ahonnan nagy valószínűséggel ellophatták. McAlpine szerint egy ott állomásozó amerikai katona hozhatta el Amerikába a műtárgyat.

A római műkincset jelenleg egy évre kölcsönadták a San Antonio Művészeti Múzeumnak. McAlpine elmondta, hogy a mellszobor technikailag Németországé tulajdonában van, ugyanis az ő a raktárukból rabolták el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.