Halvaszüléshez vezethet a koronavírus a terhes nőknél

A kismamák közül többen nem is tudták, hogy megfertőződtek a vírussal.

2021. december 5., 08:55

Szerző:

Ritka esetekben a koronavírussal fertőzött terhes nőknél a terhesség második felében súlyos szövődmények léphetnek fel, amelyek halvaszületéshez vezetnek – írja a Forbes

Idén július óta Hollandia 13 olyan halvaszületést jelentett, ami közvetlenül a méhlepény koronavírus okozta károsodásának tudható be. A kismamák egyike sem volt beoltva.

Az év elején a rotterdami Erasmus MC kutatói kezdték el elemezni a megmagyarázhatatlan halvaszületéseket. Megvizsgálták 36 olyan terhes nő méhlepényét, akik az első Covid-19 hullám során kapták el a koronavírust. Öt méhlepényben a rendellenességek példátlan kombinációját mutatták ki. A placenták sérültek voltak, és számos gyulladásos sejtet tartalmaztak, amik megakadályozták a tápanyagok és az oxigén átadását az anyától a babához. Az öt placentából négyben magát a vírust is megtalálták. Ez a ritka állapot halva születéshez vezethet. A legtöbb esetben az anyáknak csak enyhe Covid-19 tünetei voltak.

A nők közül többen nem is tudták, hogy elkapták a vírust. Ez csak az antitestvizsgálat során derült ki.

Ezek a kezdeti eredmények arra késztették a kutatókat, hogy elvégezzék a placenták részletesebb elemzését, amelyben olyan rendellenességeket találtak, amelyek nyilvánvalóan halvaszületéshez vezettek. Meg tudták állapítani, hogy 13 halvaszületés közvetlenül a koronavírus által károsított méhlepényhez kapcsolódott.

A koronavírust minden esetben a méhlepény szövetében találták meg. Az előzetes elemzések arra utalnak, hogy amikor a coronavírus a tüdőből a véráramba kerül, megfertőzheti a méhlepényt.

Hollandiában a terhes nők körében ismert 9570 koronavírus-fertőzésből 36 vezetett halvaszületéshez az anyaméhben, a holland szülészeti felügyeleti rendszer legfrissebb adatai szerint, amely a koronavírus terhes nőkre gyakorolt hatását figyeli.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)