Egy pletyka szerint Putyin Ukrajnában szabadul meg a feleslegessé vált tábornokaitól

Szakértők szerint egyre több jel utal arra, hogy a Kreml tisztogatja a vezető tábornokait Ukrajnában, ami a legújabb jel a Putyin hadseregében tapasztalható szervezetlenségre utal.

2022. június 24., 09:58

Szerző:

Az Institute for the Study of War jelentése szerint jelentős átszervezések zajlanak az ukrajnai orosz parancsnoki struktúrában – írja a Business Insider. A hadászati szakértők szerint Vlagyimir Putyin a vezető tisztségviselőket hibáztathatja az ukrajnai balsiker miatt, és a Kreml új arcokkal válthatja le a régi tiszteket. Oroszország ugyanis jelentős veszteségeket szenvedett el az ukrajnai invázió közel négy hónappal ezelőtti kezdete óta, köztük egy tucat magas rangú tábornokot is elvesztettek. Sőt: a Kreml nemrégiben leváltotta az orosz légideszant erők parancsnokát, és az Institute for the Study of War új jelentése szerint a jelenlegi ukrajnai parancsnoki struktúrát is átrendezik. 

A jelentés szerint a Központi Katonai Körzet jelenlegi vezérkari főnöke, Mihail Teplinszkij vezérezredes az orosz légierő jelenlegi parancsnokát, Andrej Szerdjukov vezérezredest váltja fel. Ukrán forrásokra hivatkozva az az ISW jelentése arról ír: Szerdjukovot korábban a Kreml „rossz teljesítmény" és „magas veszteségek" miatt elbocsátotta posztjáról.

„Az ilyen drasztikus cserék az orosz hadseregen belül, ha igazak, nem egy olyan haderő intézkedései, amely egy jelentős siker küszöbén áll, és a Kreml folyamatos működési zavaraira utalnak a háború vezetésében" 

– áll a jelentésben.

Az ISW más pletykákat is felsorolt arról, hogy magas rangú orosz katonai vezetők körében történtek tisztogatások. Köztük említik az ukrajnai orosz invázió főparancsnokát, Alekszandr Dvornikov hadseregtábornokot, bár az állításokat nem sikerült függetlenül megerősíteni. Christo Grozev, a Bellingcat oknyomozó szervezet vezető oroszországi újságírójának jelentése azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Dvornikov leváltását tervezi, miután meghallotta a „túlzott alkoholfogyasztásáról" szóló jelentéseket, és azt, hogy az orosz erők nem bíznak benne.

Oroszországnak nem sikerült elfoglalnia Ukrajnát azóta, hogy február 24-én megkezdődött az invázió. Miután a főváros, Kijev elfoglalása nem sikerült, az orosz erők figyelmüket az ország keleti részére fordították, ahol jelenleg a háború folyik.

 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napján 2017-ben. Fotó: Valya Egorshin/NurPhoto)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.