Egy londoni székhelyű tévécsatorna alkalmazottját vette őrizetbe Irán

Az iráni fegyveres erők letartóztatták az Iran International nevű ellenzéki televíziós műsorszolgáltató egyik alkalmazottját, aki menekülni próbált az országból – jelentette csütörtökön a félhivatalos Farsz hírügynökség.

2022. november 10., 15:06

Szerző:

Eszmail Hatib iráni hírszerzési miniszter „terrorista szervezetnek” nevezte a londoni székhelyű csatornát.

Az alkalmozottat egy olyan időszakban vették őrizetbe, amikor az 1979-es forradalom óta az iráni vallási vezetőket az egyik legmerészebb kihívás éri az országszerte zajló tiltakozások miatt. A megmozdulásokat annak a 22 éves iráni kurd nőnek, Mahsza Amininek szeptember 16-i halála váltotta ki, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett, mert nem viselt „megfelelő öltözéket”.

A Farsz csütörtöki beszámolója szerint az Iran International alkalmazottja, akit a hírügynökség „ügynöknek” nevezett, az utóbbi időben számos olyan akcióban vett részt, amelynek során „rágalmazták az iszlám köztársaságot, lázadásra szólították fel a fiatalokat, és terrorhangulatot keltettek a lakosság körében”.

Az iráni média a letartóztatott alkalmazottat Elham Afkari néven azonosította, aki a hatóságok szerint kapcsolatban állt a tévécsatornával.

A félhivatalos Student News Network műsorszolgáltató szerint az őrizetbe vett nő testvére Navid Afkari birkózónak, akit 2020 szeptemberében, 27 évesen kivégeztek, mert 2018-ban a kormányellenes tüntetések során halálra késelt egy biztonsági őrt.

Afkari családja és aktivisták azt állították, hogy Navidot megkínozták, hogy hamis vallomást tegyen, az iráni igazságszolgáltatás azonban tagadta ezt.

Irán úgy véli, hogy Szaúd-Arábia finanszírozza az ellenzéki hírportált, amely a tiltakozómozgalom kezdetétől széles körben tudósít a megmozduláson történtekről. Iránban közel két hónapja napi tüntetések zajlanak.

Teherán figyelmeztette a térség országait, köztük Szaúd-Arábiát, hogy megtorolja az iszlám köztársaság „destabilizálását célzó akciókat”.

A hírszerzési miniszter kijelentette, hogy "Irán számára a régió országaiban tapasztalható instabilitás ragályos, és az Iránban tapasztalható instabilitás a régió országaira is ragályos lehet".

Hozzátette: Irán „eddig stratégiai türelmet tanúsított, de nem tudja garantálni, hogy a türelme akkor is megmarad, ha folytatódnak az ellene irányuló ellenségeskedések”.

(Kiemelt képünk illusztráció. Iráni erkölcsrendőr áll őrt Teheránban egy terület ellenőrzése közben. Fotó:Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.