Csúnya szavakkal küzdenek a gyerekek jogaiért a horvát vírusszkeptikusok

A politikában is a gyerek lehet a leggyakrabban használt ürügy.

2022. február 1., 13:22

Szerző:

Kedd délelőtt újabb tiltakozások kezdődtek Zágrábban és több horvát városban – írja az Index.hr. A lap szerint nem ismert, hogy ki szervezi a tiltakozást, viszont a bejelentés napok óta terjed a közösségi oldalakon. Hozzáteszik, a tüntetés leginkább a gyermekek elleni Covid-intézkedések ellen irányulhat egy közzétett plakát alapján. 

A plakátról és eseményről a horvát közegészségügyi intézet is nyilatkozott. Mint mondták, a be nem jelentett szervezők úgy tesznek, mintha a gyerekekről és az egészségük védelméről gondoskodnának, de valójában ezt a retorikát eszközként használják más céljaik eléréséhez – közölték.

A plakátot Ivan Vilibor Sincsics horvát politikus is megosztotta. A hozzáírt szöveg pedig úgy is fordítható: „El a kezekkel/tűnjetek el a gyerekeinktől” – írta. A plakáton lévő felirat vulgárisabb, úgyhogy azt most nem fordítjuk le. A horvát egészségügyi intézet egyébként erre is reagált. „Ha érdekelnek a gyerekek, tartsátok távol magatokat a csúnya szavaktól a plakátokon” – közölték. Az Index.hr korábban arról írt egyébként, hogy a Faktograf közölte, Sincsics  több hazugságot is állított közösségi oldalain a koronavírusról.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.