Egy férfi műkarral próbálta elkerülni az oltást

Csalás miatt vádat emeltek egy férfi elleni, aki szilikonkarral jelent meg az oltóhelyen.

2021. december 4., 10:14

Szerző:

Egy olasz férfi ellen vádat emeltek csalás miatt, miután szilikonkarral jelentkezett a koronavírus elleni oltásra, írja a The Guardian. A férfi valószínűleg annyira eltökélt volt, hogy elkerülje az oltást, – de mégis megkapja az egészségügyi igazolványt –, hogy több száz eurót fizethetett a szilikon protézisért.

Az észak-piemonti régió Torinóhoz közeli Biella városának oltóközpontjában volt a bizarr eset helyszíne. Az incidens egy héttel azután következett, hogy Olaszország olyan intézkedéseket jelentett be, amelyek a be nem oltott embereket számos társadalmi, kulturális és sporttevékenységből kizárják.

A helyszínen a papírmunka elvégzése után, – beleértve a beleegyező nyilatkozat aláírását egy orvos előtt –, az 50 éves férfi leült, és felhúzta az ingének ujját, miközben felkészült arra, hogy egy egészségügyi dolgozó beadja neki az oltást.

Az egészségügyi dolgozó kezdetben nem vett észre semmi furcsát, mivel a szilikon a bőrhöz hasonlóan nézett ki. De miután közelebbről megnézte és megérintette a karját, az orvos megkérte a férfit, hogy vegye le az ingét. A férfi lebukott, majd megpróbálta meggyőzni az egészségügyi dolgozót, hogy ne jelentse az esetet.

„Szakemberként megsértődtem” 

– mondta Filippa Bua a La Repubblicának. „A kar színe gyanússá volt, ezért megkértem a férfit, hogy fedje fel a bal karja többi részét is. Jól megvolt csinálva a műkar, de nem volt ugyanolyan színű (mint az igazi)”. A férfi azt mondta neki:

„Gondolta volna, hogy ilyen testalkatom van?”

A nőnek az is gyanús volt, hogy nem látta a férfi ereit: „Először azt hittem, hogy tévedtem, és egy műkarral rendelkező betegről van szó”.

Egyelőre nem világos, hogy egy egész műkart viselt-e, vagy valamilyen szilikonréteget a bőrén.

„Az egészségügyi dolgozó gyorsasága és szakértelme megakadályozta ennek az embernek a terveit, akinek most az igazságszolgáltatás előtt kell majd felelni” – mondta Alberto Cirio, Piemont elnöke Luigi Icardival, a régió egészségügyi tanácsosával közös nyilatkozatában.

A La Repubblica felvetette, hogy az eset talán nem egyszeri eset volt, és egy nemrégiben a közösségi médiában megjelent üzenetre hivatkozott, amelyet a biellai férfi írhatott.

A Twitter-bejegyzésben egy szilikonból készült mellkasi féltestruha szerepelt, műkarokkal és műnyakkal, amelyet az Amazonon 488 euróért (416 fontért) árultak. A kép mellett ez az üzenet állt: „Ha ezzel megyek, észreveszik majd? Talán a szilikon alá még plusz ruhákat is felveszek, hogy a tű ne érje el az igazi karomat”.

Cirio és Icardi szerint az eset „a nevetségesség határát súrolná”, ha nem „egy hatalmas válsághelyzetről lenne szó”.

„Ez elfogadhatatlan annak az áldozatnak a fényében, amelyet a járvány miatt az egész közösségnek kell fizetnie” 

– tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Controluce / AFP / liano Imperato)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.