Halálos cápadámadás – hajtóvadászat indult a gyilkos állat ellen

A baleset sok szemtanúja szerint kegyetlen és féktelen volt a támadás.

2022. február 17., 15:18

Szerző:

Egy 35 éves brit férfi volt a sydney-i cápatámadás áldozata. Az ausztrál nagyvárosban, ahol csaknem 60 év után először történt halálos cápatámadás, majdnem minden strandot lezártak – közölte csütörtökön az MTI.

A férfi egy barátja erősítette meg, hogy Simon Nellist halt meg a támadásban szerdán – írta a BBC hírportálja csütörtökön. A rendőrség hivatalosan még nem azonosította az áldozatot, a család sem szólalt meg. Az ausztrál hatóságok

továbbra is keresik a fehér cápát, a város majdnem összes strandján megtiltották a fürdőzést.

Csütörtökön vízimentők jet-skivel járőröztek egy 25 kilométer hosszú szakaszon a város keleti részén lévő, híres Bondi strandtól a déli Cronulláig, hogy a cápára rátaláljanak. Helikopterek és drónok is részt vettek a keresésben. Az állam kormánya közölte, hogy szakértői becslés szerint egy

legalább háromméteres fehér cápa lehetett a támadó a balesetről készült videófelvétel alapján. A baleset sok szemtanúja szerint kegyetlen és féktelen volt a támadás.

A kiérkező mentők már semmit sem tudtak tenni. Két órával a támadás után a hatóságok az áldozat néhány testrészét találták meg a vízben. A terület parlamenti képviselője, Michale Daley elmondta, hogy a lakosokat megrázta a borzalmas baleset. Az áldozat rendszeres látogató volt a strandon. 

Sydney környékén régóta nem fordultak elő cápatámadások, mert hálókat és más cápariasztókat helyeztek el a vízben. Egyelőre nem tudni, hogy jutott át a fehér cápa a védelmi vonalon.

(Kiemelt kép: Egy közrendvédelmi közlemény a halálos cápatámadás helyszínének közelében Sydney-ben 2022. február 17-én. Fotó: Muhammad Farooq / AFP)

 

21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.