Kar nélküli dinoszauruszfajt fedeztek fel

Kar nélkül is szuperragadozónak számított

2022. február 20., 19:22

Szerző:

A koponyarész kövületének felfedezése újabb bizonyítéka a késő kréta időszak egyedülálló élővilágának  – írta a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban megjelent tanulmány.

Az újonnan felfedezett faj a húsevő abeliszauridák, az Ábel gyíkjai nevű családba tartozott. Az abeliszauridák a mai Afrika, Dél-Amerika és India területén vadásztak. A nagyjából 70 millió éve élt Guemesia ochoai a család őse lehetett – számolt be róla az MTI.

„Ez az új dinoszaurusz elég szokatlan a maga nemén belül. Számos fontos jellemzője utal arra, hogy új fajról beszélhetünk, és fontos új információkat nyújt a világnak egy olyan területéről, amelyikről nem tudunk sokat” – mondta Anjali Goswami, a brit Természettudományi Múzeum kutatásvezetője, a tanulmány társszerzője.

„Azt mutatja, hogy ebben a régióban a dinoszauruszok eléggé különböztek az Argentína más részén élőktől, ami arra utal, hogy sok még a felfedezni való ezeken a területeken, melyek kevesebb figyelmet kapnak, mint más híres fosszília-lelőhelyek” – tette hozzá.

A százmillió évekkel ezelőtti Gondwana szuperkontinensen élő csoportok egyike volt az abeliszauruszok, melyek csúcsragadozóknak számíthattak, és nagy testű dinoszauruszokkal táplálkoztak. Képesek voltak óriás zsákmányukat a mellső végtagok használata nélkül leteríteni.

(Kiemelt kép: illusztráció az abeliszauruszról. Fotó: Sciepro / Science Photo Library / SKU / Science Photo Library via AFP)

2023. március 25., 11:41

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.