Kitolta az Európai Bizottság az uniós helyreállítási pénzekről szóló tárgyalást őszig

Megállapodtak Magyarországgal.

2021. július 29., 14:52

Szerző:

Az Európai Bizottság közölte, hogy megállapodott Magyarországgal, meghosszabbítja a járvány okozta gazdasági károk utáni újraindítását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét. „A bizottság konstruktívan működik együtt Magyarországgal, azzal a céllal, hogy szeptember végéig elkészüljön az értékelés” – mondta a Bizottság szóvivője. „A bizottság meghosszabbított határidőt kért, és Magyarország nem élt kifogássál” – tette hozzá. A tagországok az Európai Unió 750 milliárd eurós helyreállítási alapjából részesülnek a tervük elfogadása után.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és digitális átállás, az intelligens és fenntartható növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió, de ugyancsak fontos terület az ipar dekarbonizációja, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizációja és a munkaerő átképzése. Az Európai Bizottságnak július 12-ig kellett volna választ adni, de Magyarország esetében nem született döntés.

Szijjártó Péter szerdán úgy nyilatkozott az Euronewsnak, hogy a bizottság a pedofiltörvény miatt bünteti hazánkat. „Az Európai Bizottság elnöke már kért egy időpontot a bejelentésre. Aztán amikor elfogadtuk, a parlament elfogadta a gyerekvédelmi törvényt, az Európai Bizottság azonnal újabb mesterséges, hamis feltételeket szabott. Összekevertek egymástól független ügyeket. Ez jogi huliganizmus, jogi vandalizmus" – állította a miniszter. Korábban Orbán Viktor fogalmazott úgy, hogy összefüggést lát a magyaroknak szánt helyreállítási alap csúszása és a június 15-én elfogadott pedofiltörvény elfogadása között. A miniszterelnök az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárást illette hasonló szavakkal.

Az Európai Unió viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a késés oka a Magyarország korrupcióellenes kötelezettségvállalásainak és a bíróságok függetlenségére vonatkozó garanciáinak hiányosságai.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.