Döntött a bíróság a rendőr ügyében, aki lelőtt egy 20 éves fiatalt

Potter a tárgyalás során könnyekben tört ki és bocsánatot kért a történtekért, az ítélethirdetést azonban már higgadtan fogadta.

2021. december 24., 07:51

Szerző:

Egy minneapolisi bíróság csütörtökön bűnösnek találta Kim Potter korábbi amerikai rendőrnőt Daunte Wright halálában – tudósít az MTI. Potter áprilisban egy igazoltatás során sokkoló helyett tévedésből pisztolyt húzott elő, amellyel lelőtte a fekete bőrű fiatalt.

A büntetési tételt egy későbbi időpontban fogják kiszabni. A 49 éves nőt két vádpontban, emberölés miatt találták bűnösnek. A 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a rendőrök Minneapolistól északra. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy illegális fegyvertartás miatt elfogatóparancs van érvényben ellene.   

Később bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyeken az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezét és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy „sokkoló”, leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: „lelőttem”.   

Potter, aki a tragikus eset nyomán benyújtotta lemondását, a per során azt állította, hogy tévedésből rántotta elő szolgálati pisztolyát a sokkoló helyett. Védője szerint sajnálatos hiba történt, nem bűncselekmény. Az ügyészség ugyanakkor azzal érvelt, hogy a vádlott súlyos gondatlansággal cselekedett, Wright halálát meg lehetett volna előzni. Potter a tárgyalás során könnyekben tört ki és bocsánatot kért a történtekért, az ítélethirdetést azonban már higgadtan fogadta. Az eset közfelháborodást keltett, zavargásokba fordult tüntetési hullámot indított be az Egyesült Államokban.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Merész Márton)

 

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.