A vártnál rosszabb eredményt értek el Trump republikánusai a félidős választásokon

A Képviselőházat majdnem biztosan átveszik, de ez ilyenkor nagyon kevés kivételtől eltekintve mindig az ellenzéké lesz. A Szenátust ezzel szemben akár el is bukhatják. Ennél sokkal jobb 2010-es republikánus eredmények után kapott ki 2012-ben Mitt Romney is Barack Obamától.

2022. november 9., 15:04

Szerző:

Nem született meg a várt, nagy siker a november 8-i félidős amerikai kongresszusi választásokon a Donald Trumppal szövetséges amerikai Republikánus Pártnak. Az eddig ismert adatok szerint a jelöltek a gazdasági válság és infláció ellenére sem tudták kihasználni azt, hogy Joe Biden demokrata elnök népszerűsége mélypontján áll éppen.

Ezzel szemben most még az sem biztos, hogy a Képviselőház mellett a Szenátust is át tudja-e majd venni Trump ellenzéke, ráadásul kevés kormányzói helyet sikerült csak elhódítani a kormánypárttól.

A hivatalos eredmények azt mutatják, az eddig összeszámolt szavazatok szerint Pennsylvaniában a demokrata jelölt, John Fetterman győzelmet aratott republikánus kihívója, Mehmet Oz televíziós doktor felett, így az eddig republikánus szék demokrata lett. A jobboldal másik nagy reménysége, Herschel Walker volt amerikai futballista sem tudta egyértelműen legyőzni Georgia demokrata szenátorát, a 2020-ban megválasztott Raphael Warnock lelkészt. Itt az állami szabályzat szerint december 6-án második fordulós választást tarthatnak. Warnock az első fordulót 49,2 százalékkal vezeti a versenyt, míg Walker 48,8 százalékot szerzett.

US-VOTE-ELECTION-PENNSYLVANIA-FETTERMAN
 John Fetterman, Pennsylvania eddigi helyettes kormányzója elhódította a republikánusoktól az állam egyik szenátori székét a 2022. november 8-i félidős választásokon. Fotó: Angela Weiss / AFP

 

Arizonában ugyancsak nem látszik egyelőre bejönni a republikánusok számítása. Bár a többséghez nagy szükségük lenne a szenátusi székre, egyelőre a demokrata Mark Kelly nyeri a versenyt, 51,9 százalékkal, míg ellenfele, Blake Masters jobboldali techvállalkozó egyelőre jócskán lemaradva 45,9 százalékot szerzett.

Egyedül Ohio állam szenátusi eredményének örülhet az ellenzék: a bevándorlásellenes, és adócsökkentést, valamint a családok támogatását ígérő katonai veterán J. D. Vance már bizonyos, hogy győzedelmeskedni tudott az államban. Vance viszont a visszavonuló volt republikánus szenátort, Rob Portmant váltja majd, így Fetterman győzelme miatt a többséghez még legalább két helyet hoznia kellene a republikánusoknak.

Ezek egyike könnyen lehet Nevada is: itt a 2020-ban, Biden elnökkel együtt sikeres Catherine Cortez-Masto szoros versenyben veszíthet Adam Laxalttal, a republikánus kihívóval szemben. Cortez-Masto a szombatig esedékes levélszavazatok nélkül 22,595 szavazattal kevesebbet ért el ellenfelénél.

Mindezek miatt szerdán délután a két párt egyaránt 48-48 sikeres küldöttet szerzett a kulcsontosságú Szenátusban.

  Az amerikai CNN kábelcsatorna animált illusztrációja azt mutatja, melyik párt szenátorjelöltje melyik államban lett sikeres 2022. november 8-án. Kék színnel a már biztos demorkata győzelmeket kék szín, a biztos republikánus sikereket piros szín, a szoros versenyeket pedig szükre szín jelöli. A szenátorok felét és az összes képviselőt választotta meg kedden az Egyesült Államokban.

A Képviselőház eredményei a várakozások szerint az alsó kamara republikánus többségét jelzik előre. Viszont a többség mértéke az előzetes várakozásoktól elmarad. Mivel a képviselőket körzetek szerint választják, ezért a szerényebb többség azt jelzi, hogy Biden népszerűsége ellenére a republikánusok nem tudtak igazán áttörni.

Az eredményre jellemző, hogy sokkal rosszabb, mint az ugyancsak demokrata elnök idején elért, 2010-es félidős republikánus siker. 2012-ben pedig Barack Obama még ennek ellenére is le tudta győzni a kihívó Mitt Romneyt. Most, Trump idején még a félidős bravúr sem jött össze.

Van olyan vezető republikánus politikus, aki mindezt már szóvá is tette. Georgia állam helyettes kormányzója, Geoff Duncan egyértelműen Donald Trumpot tette felelőssé az eddigi, szerény eredményért: 

„Mindez azt az üzenetet küldi az országnak, hogy a Republikánus Párt fordulópont elé került. Itt az idő arra, hogy Donald Trumpot magunk mögött hagyjuk. Itt az idő arra, hogy tovább lépjünk egy minőségibb, új jelölt felé.”

A mostanában szokatlan, republikánus kritika Trump felé azt is jelentheti, hogy a sok jelölttel szemben sikeres floridai kormányzó, Ron DeSantis komolyan felmerülhet a 2023-ban kezdődő előválasztásokon, mint kihívója. DeSantis és pártja Floridában teljesen kisöpörte ugyanis a demokrata kihívókat, és az országos átlagot jóval meghaladó mértékben tudott kedden győzni. Igaz, az államban már eddig is republikánus szenátor és kormányzó volt.

(Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök a 2022. november 8-i félidős választás napján sajtótájékoztatót tart. Fotó: Eva Marie Uzcategui / AFP)