Az USA arra biztathatja Ukrajnát, hogy legyenek nyitottak a béketárgyalásokra

A Washington Post forrásai szerint a Biden-kormány a háttérben arra biztatja Ukrajna vezetőit, hogy hagyjanak fel a béketárgyalások nyilvánsok elutasításával, legalább addig, amíg Putyin hatalmon van.

2022. november 6., 16:47

Szerző:

A Biden-kormány a háttérben arra bátoríthatja Ukrajna vezetőit, hogy legyenek nyitottak az Oroszországgal közös tárgyalásokra, és hagyjanak fel a béketárgyalások nyilvános elutasításával, legalább addig, amíg Vlagyimir Putyin elnök hatalmon van – mondták a Washington Postnak a megbeszéléseket ismerő személyek.

Az amerikai tisztviselők kérésének nem az a célja, hogy Ukrajnát a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék, hanem az, hogy a kijevi kormány megőrizze a többi nemzettel szembeni támogatását. Míg az Egyesül Államok és Ukrajna is tudja, hogy Putyin béketárgyalása nem lenne jó az ukrán félnek, addig Zelenszkij nyílt elutasító attitűdje hosszútávon aggodalmat vált ki több országban, ahogyan egyre inkább érződik a háború negatív gazdasági hatásai.

„Az Ukrajnával szembeni fásultság néhány partnerünknél valóságos dolog” – mondta egy amerikai tisztviselő. 

Az USA félidős-választása befolyásolhatja a háborúhoz való hozzáállásukat

Az Egyesült Államokban egyes közvélemény-kutatások szerint a republikánusok körében csökken a támogatottsága annak, hogy Ukrajna hadseregének finanszírozása a jelenlegi szinten folytatódjon, ami arra utal, hogy a Fehér Ház a keddi félidős választások után ellenállásba ütközhet, amikor folytatni kívánja a segítségnyújtását Ukrajna felé.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken Kijevbe utazott, ahol kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna igazságos és tartós békéjét, és azt mondta, hogy az amerikai támogatás a belpolitikától függetlenül folytatódni fog.

(Kiemelt kép: Egy autó hátsó ablakán Vlagyimir Putyin orosz elnököt áthúzó matrica Kramatorszk egyik utcáján 2022. július 15-én. fotó: MIGUEL MEDINA / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.