Wall Street Journal: Biden tanácsadója titokban megkereste Putyin embereit

Hivatalosan kitart Ukrajna mellett az Egyesült Államok. Nem hivatalosan azonban a nukleáris eszkaláció enyhítése és megoldás céljából már felvették a kapcsolatot Moszkvával.

2022. november 7., 08:56

Szerző:

Titokban felvette a kapcsolatot Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója vezető moszkvai emberekkel, hogy a konfliktus eszkalációját megakadályozza, és hogy a tárgyalások útjára terelje a helyzetet, tudta meg a Wall Street Journal. Az újság cikke szerint Sullivan a legnagyobb titokban már október folyamán egyeztetett Jurij Usakovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök külpolitikai tanácsadójával és Nyikolaj Patrusevvel, Putyin nemzetbiztonsági tanácsadójával is.

Célja az volt, hogy biztosítsa az oroszokat, a nyugati szövetségesek nem szándékoznak Ukrajnából kiszélesíteni a konfliktust, illetve el akarják kerülni a nukleáris fegyverek és tömegpusztító fegyverek bevetését.

A nevük elhallgatását kérő hivatalnokokra hivatkozva megírt értesüléseket a Wall Street Journal megpróbálta megerősíttetni Sullivan irodájával, ott azonban csak annyit válaszoltak megkeresésükre, „az emberek sokmindent állítanak.” A Kreml hivatalosan nem is válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdésekre.

Noha a Fehér Ház nyilvántartásában hivatalosan nincs az utóbbi hónapokban intézett telefonhívás, de az amerikai kormányon belül közismert, hogy Sullivant zavarta a kapcsolatok teljes eltűnése Moszkva és Washington között, és régóta amellett érvelt, hogy valamiféle kommunikációs vonalat ki kell építeni Biden és Putyin között, még akkor is, ha az Egyesült Államok teljes mértékben elkötelezett Ukrajna irányába.

Korábban kiderült az is, Biden emberei Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökre is megpróbáltak hatni annak érdekében, hogy fontolják meg a tárgyalások újrakezdését. Ez nem járt sikerrel, és Kijev az orosz csapatok megszállt területekről való kivonulásáig, sőt, Zelenszkij szavai szerint a terrorbombázásokat követően – Putyin elnök hatalomból való távozásáig – nem hajlandó semmiről sem tárgyalni Oroszországgal.

(Kiemelt kép: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2021. március 12-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.