Donald Trump fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban

Orbán Viktort tisztelik Európában – rázta le az amerikai elnök a magyar demokrácia leépülésével kapcsolatos aggályokat.

2019. május 13., 23:10

Szerző:

Helyi idő szerint délután 2 órakor (magyar idő szerint este 8 órakor) Donald Trump amerikai elnök fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Washingtonban, a Fehér Házban. A találkozó 11-12 perc késéssel kezdődött, ennyit késett ugyanis a magyar miniszterelnök konvoja. A két politikus kezet fogott, a kamerák elé fordultak, aztán bementek az épületbe.

Bevezető beszédében, az Ovális Irodában Donald Trump azt mondta, Orbán Viktor jó munkát Magyarország biztonságának megőrzésében, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy vendégül láthatja a magyar miniszterelnököt. Rengeteg téma lesz, amelyről tárgyalni fognak, nagyon jó a kapcsolat Magyarországgal – fűzte hozzá. Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök megköszönte a meghívást, és emlékeztetett arra is, hogy utoljára húsz éve járhatott a Fehér Házban – Újra fiatalnak érzem magam – mondta erről. Szerinte a két ország hasonló erőfeszítéseket tesz, álláspontjuk megegyezik a az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelmét illetően is.

Donald Trumptól ezután egy újságíró megkérdezte, hogy aggódik a magyar demokrácia leépülése miatt, amit az amerikai elnök azzal intézett el, hogy Orbán Viktor kemény ember, de tisztelet övezi Európában. Ezután felkérte a a magyar miniszterelnököt is, aki elfintorodott, aztán azt mondta: 

– A néptől, a nép által, a népért. A magyar kormány ezen alapul. Ezt a kormányt többször is a nép választotta meg, szóval boldogan szolgáljuk a nemzetünket.

(A néptől, a nép által, a népért Abraham Lincoln gettysburgi beszédéből származó idézet.) – Új alkotmányunk van 2011 óta, és jól működik – fűzte hozzá. Donald Trumpot egyébként főként Kínáról kérdezték a találkozónak ebben a sajtó előtt nyilvános részében. 

Ezután a két politikus hivatalosan 15 percen át tárgyalt az Ovális Irodában, utána a stábjukkal kiegészülve folytatták még fél órán át. Hogy miről, azt egyelőre konkrétumokat nem tudni, az MTI azt írta, hegy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója Washingtonban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tárgyalásokról Orbán Viktor nem árult el részleteket, az M1-nek azt mondta, számos fontos  területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat. A két országot összekötő stratégiai szövetségesi kapcsolatokat mind a gazdaságpolitika, mind a külpolitika, mind a biztonságpolitika és a külpolitika területén megerősítették, csakúgy mint a migráció és az üldözött keresztények ügyében – hangzott a semmitmondó nyilatkozat. Témákról – esetleges fegyver- vagy gázüzletről, illetve az oroz energiafüggőség enyhítéséről – a magyar miniszterelnök nem ejtett szót.

Orbán Viktort utoljára Bill Clinton látta vendégül a Fehér Házban 1998. október 7-én. A mostani találkozóra két és fél évet kellett várnia, 2016 júliusában ugyanis az európai politikai vezetők között elsőként biztosította támogatásáról az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumpot. Ehhez képest hivatalba lépése után az amerikai elnök őt fogadta utolsóként a kelet-európai országok vezetői közül. – Éreztem a különbséget, (..) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül – hasonlította össze a magyar miniszterelnök a mostani és a 20 évvel ezelőtti találkozót.

Orbán Viktor látogatásától nem sokan vannak elragadtatva, Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns a Twitteren be is szólt az amerikai elnöknek, hogy ki kellene állnia a demokratikus értékekért, és nem magához ölelnie olyanokat, akik elutasítják ezeket az értékeket.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).