Donald Trump újra a bíróságon

Donald Trump is tanúskodott abban a perben csütörtökön New Yorkban, amelyet E. Jean Carroll újságíró indított ellene rágalmazás miatt.

2024. január 26., 11:36

Szerző:

Donald Trump a bíróság előtt tett rövid nyilatkozatban felidézte a 2019-ben tett kijelentését, amivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy E. Jean Carroll „mondott valamit, amit én hamis vádaskodásnak tartottam”. Hozzátette, hogy a hivatalban lévő elnökként tett kijelentéssel az volt a célja, hogy saját magát, családját, és az elnöki pozíciót vegye védelmébe. A New Yorkban egy hete zajló bírósági tárgyalás tétje az, hogy a volt elnöknek milyen mértékű kártérítést kell fizetnie az újságírónak rágalmazás miatt. Az ügyben a bíróság tavaly megállapította, hogy Donald Trump még elnökként 2019-ben elkövette a rágalmazást, amikor E. Jean Carrollt hazugnak mondta, és azt állította, hogy a nő politikai célból és saját könyvének eladhatósága érdekében erőszakkal vádolta meg.

A bíró azt kérte az esküdtszéktől, hogy ne higgyenek Donald Trumpnak 

Lewis A. Kaplan bíró, aki korábban megállapította Donald Trump felelősségét az ügyben, mindkét kijelentéssel kapcsolatban közbeavatkozott, és arra utasította az esküdteket, hogy ne vegyék figyelembe a volt elnök saját védelmében tett kijelentéseit. A bíró hozzátette, hogy az esküdteknek tényként kell tekinteniük az ügy egy korábbi tárgyalásán tett megállapításokat, amelyek során bizonyítást nyert, hogy Donald Trump 1996-ban egy New York-i üzletben szexuális zaklatást követett el a felperessel szemben. A zaklatási ügyben a bíróság már megállapított 5 millió dollár kártérítést, a mostani eljárás keretében E. Jean Carroll a rágalmazás miatt 10 millió dollárt követel, a bíróság esküdtszékének feladata, hogy megállapítsa a fizetendő összeget.

Börtönre ítélték Donald Trump volt tanácsadóját

Peter Navarro bűnösségét a bíróság tavaly állapította meg, a csütörtöki tárgyalás a büntetés mértékének megállapításáról szólt. Peter Navarro ellen az ügyészség 6 hónap börtön kiszabását és 200 ezer dollár pénzbírság megállapítását kérte, a washingtoni szövetségi bíróság eljáró bírája végül négy hónap börtönt és mintegy 9 ezer dollár bírságot szabott ki rá. A Donald Trump korábbi kereskedelmi tanácsadója ellen az után indult büntetőeljárás 2022 nyarán, hogy nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának kötelező idézésére, és nem adta át a törvényhozási testület által kért dokumentumokat.

Donald Trump menetel

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szavazatok több mint 90 százalékának összesítése után Donald Trump volt elnök csaknem 55 százalékon állt, míg párton belüli kihívója, Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó 43 százalékot ért el. Az eredmények tükrözik az előzetes várakozásokat, amelyek arról szóltak, hogy az északkeleti szövetségi államban Nikki Haley lemaradása jóval kisebb Donald Trumphoz képest, mint az országos átlag, illetve a január 15-én jelölőgyűlések formájában megtartott Iowa állambeli előválasztáson.

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.

2024. július 3., 08:04

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.