Ukrán külügyminiszter: Az ukrán offenzíva kritikusainak be kellene fogniuk a szájukat

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a szakértők és a média sokszor ostobaságokat híresztel az ukrán ellentámadással kapcsolatban.

2023. szeptember 5., 10:51

Szerző:

Megjegyezte, hogy azok, akik pontos információkkal rendelkeznek a háborúról, nem kongatják a vészharangot a sajtóban.

„Amikor a többi külügyminiszterrel egyeztetek, akik hivatalos, mélyreható és átfogó információkat kapnak a honvédelmi erőiktől, a hírszerzésüktől, akkor senkinek sincs panasza az ukrán ellentámadás alakulására” – idézi az Index Kuleba-t az Ukrajinszka Pravda híradása alapján.

Állítása szerint senki sem kérdezi tőle, miért halad lassan az ellentámadás, miközben az újságcikkeket olvasva számtalanszor találkozik ezzel a kritikával. „Az ukrán offenzíva kritikusainak be kellene fogniuk a szájukat”

– idézi a cikk az ukrán külügyminisztert.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes szerint az ellentámadás júniusi megindítása óta Ukrajna mintegy 241 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az ország déli és keleti részén, ami egyes vélemények szerint elmaradt a várakozásoktól, számolt be korábban az NBC News.

Jurij Szak és más kijevi tisztviselők elmondták, hogy az ukrán hadsereg nem akar fejvesztve előrerohanni, inkább kitapogatják az orosz védelem gyenge pontjait.

 

A magyarázkodás nem mindenkinek tetszik, több amerikai diplomata is hangot adott a csalódottságának amiatt, hogy az ukránok láthatóan ódzkodnak bevetni a legütőképesebb egységeiket, és hogy nem feltétlenül alkalmazzák az elsajátított hadviselési elveket.

Egy másik magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek mindent megadtak Ukrajnának, amit az ország az ellentámadáshoz kért, beleértve 500 harckocsit és több száz páncélozott járművet.

(Kiemelt képünk: Dmitro Kuleba. Fotó: Talha Yavuz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)