Távozik az ukrán védelmi minszter

Zelenszkj szerint új megközelítésre van szükség az ukrán ellentámadásban, már az utódját is megnevezte.

2023. szeptember 4., 13:45

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy leváltja védelmi miniszterét, mert „új megözelítésre” van szükség. Olekszij Reznyikov távozása a legnagyobb változás az ukrán hadvezetésben, amióta kirobbant az orosz-ukrán háború. A tisztviselő sorsa azért is kérdéses, mert az utóbbi időben pénzügyi szabálytalanságokra derült fény a minisztériumban, ezért a kormány vizsgálatot indított, bár személyesen Reznyikov neve nem merült fel ennek kapcsán – írja a New York Times.

„Úgy vélem, hogy a minisztériumnak új megközelítésekre és a katonasággal és a társadalommal való interakció más formáira van szüksége” – közölte az elnök. 

Hétfőn reggel Reznyikov is megszólalt az ügyben. „Megtiszteltetés volt az ukrán népet szolgálni és a hadseregnek dolgozni az elmúlt 22 hónapban, Ukrajna modern történelmének legnehezebb időszakában” – írta a közösségi médiában, anélkül, hogy új megbízatást említett volna.

Az utóbbi időben megduzzadtak a katonai szerződések rossz kezelésével és korrupcióval kapcsolatos vádak. Többször nem szállítottak le időben fegyvereket vagy a hadsereg számára alapvető ellátmányt, élelmiszert. Egyes szállítmányok hónapokat késtek. Reznyikov korábban úgy nyilatkozott, hogy a minisztérium jogi lépéseket tesz az elvesztett pénz visszaszerzése érdekében. Amerikai tisztviselők szerint a problémák nagy része a háború első, kaotikus napjaiban merültek fel, amikor Ukrajna kétségbeesetten igyekezett fegyvereket és lőszert vásárolni, és azóta már orvosolták őket.

Az ezzel kapcsolatos botrányok miatt többen Reznyikov lemondását követelték, de úgy tűnik, hogy Washingtonban nem számítottak a változásra. A tervek szerint Reznyikov még a héten ellátogat a Pentagonba, hogy találkozzon Lloyd J. Austin III. védelmi miniszterrel.

A jelenlegi elnök kampányát a korrupció legyőzésére húzta fel, ezzel nyerte meg a 2019-es választást. Zelenszkij az elmúlt hetekben tovább fokozta a háborús korrupcióval szembeni fellépést, a megvesztegetési botrányok után kirúgta az ország összes toborzó tisztjét, és olyan törvényt javasolt, amely a korrupciót hadiállapotban hazaárulásként büntetné. Korábban elbocsátotta a belföldi hírszerző ügynökség igazgatóját és a főügyészt, szintén a korrupciós vádak miatt. 

Az elnök Rusztem Umerovot, az ukrán állami vagyonalap elnökét nevezte meg Reznyikov utódjaként, abban bízva, hogy a parlament elfogadja javaslatát. 

Ukrajna jelenleg nagyszabású ellentámadás közepén tart, lassan területeket nyer délen és keleten. Múlt héten ukrán tisztviselők közölték, hogy elfoglalták a déli Robotyne falut, ami arra utal, hogy az offenzíva áthatolt az aknamezők, tankcsapdák, árkok és bunkerek első rétegén, amelyeket Moszkva telepített az ukrán erők és az oroszok által megszállt Krím közé.

(Kiemelt képünkön Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (j3), Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője (k) és Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke (j) az ukrán-orosz tárgyalások helyszínére érkezik a fehéroroszországi Gomelben 2022. február 28-án. Fotó: MTI/EPA/BelTA/Szerhíj Holodilin)