Zelenszkij: aknára futott az ukrán ellentámadás

Ukrajna ellentámadása fokozatosan halad előre, bár ez nagyon nehéz, mivel az orosz megszállók sűrűn aláaknázták a területeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre válaszolva, Petteri Orpo finn miniszterelnökkel szerdán Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján.

2023. augusztus 23., 15:32

Szerző:

Az ukrán államfő szavai szerint az orosz csapatok több ezer aknát hagynak maguk után. Hangsúlyozta: a hadseregtől folyton azt a tájékoztatást kapja, hogy előrenyomulnak, „kis mértékben, de az irány jó”. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte: kedden az ukrán védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a 47. ukrán dandár benyomult a Zaporizzsja megyében lévő Robotine faluba, és megszervezte a civilek evakuálását. Az orosz erők azonban tüzérséggel lövik a falut. Augusztus 16-án hivatalosan is megerősítették, hogy az ukrán fegyveres erők visszavették a donyecki régióban található Urozsajne települést.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy mekkora valószínűséggel menesztik fel Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, leszögezte: a személyi döntéseket akkor tudja majd kommentálni, amikor aláírja a vonatkozó rendeleteket. „Csakis a vonatkozó rendeletek aláírása után állok készen véleményt nyilvánítani a személyi döntésekről” – fogalmazott az államfő.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: STR / UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.