Dmitrij Medvegyev szerint atomháborút okozhat a finn és svéd csatlakozás

A volt orosz elnök ismét Telegramján fenyegetőzött.

2022. május 12., 12:42

Szerző:

Az orosz Telegram csatornáján reagált Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz szövetségi biztonsági tanács tagja arra, hogy Finnország és Svédország is hivatalosan kérheti felvételét a NATO-ba, írta meg a 24.hu. Medvegyev szerint természetesen ez nagyon rossz lépés, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Mint gyorselemzésében írja,

  1. Növeli a valószínűségét a nyílt és közvetlen háborúra a NATO és Oroszország között, hogy a NATO-tagállamok nyugati fegyverekkel látják el Ukrajnát, ki is képzik használatukra katonáit, és hadgyakorlatokat tartanak az orosz határnál
  2. Egy ilyen konfliktus esetén mindig fennáll a kockázat, hogy atomháborúvá eszkalálódik
  3. Ez katasztrófa lenne mindenki számára

Csütörtökön, korábban éppen Kijev polgármestere, Vitalii Klicsko mondta el, fél attól, hogy az oroszok atomot dobhatnak Kijevre. A finn elnök pedig kijelentette, még ma hivatalosan folyamodhatnak NATO-tagságért míg a svéd külügyminiszter azt jelezte, vasárnap tehetik ezt meg.

(Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Kazanyban 2015. augusztus 9-én. Fotó: Dmitrij Asztahov / Sputnik via AFP)