Maradona halála: tömegek gyászolnak Argentínában és Nápolyban is

2020. november 26., 05:28

Szerző:

Argentínában három napos nemzeti gyászt rendelt el az elnök, Alberto Fernandez, aki azt mondta: Maradona jelentette Argentínát a világban, "örömet adott nekünk, és soha nem leszünk képesek ezt neki visszafizetni". Fernandez az elnöki palotát is felajánlotta a temetési szertartás helyszínéül.

Az utcákon mécseseket gyújtottak, a rajongók még a legenda holttestét szállító kocsit is lerohanták.

Fotó: MTI/AP/Marcos Brindicci
Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko
Fotó: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni
Fotó: MTI/AP/Marcos Brindicci

És ez pedig már Nápoly, ahol szintén hatalmas tömeg verődött össze a San Paolo stadionnál. Bejelentették, hogy a stadiont Maradona Stadionnak fogják ezután hívni.

Fotó: MTI/AP/Salvatore Laporta

Emellett a róla készült sokemeletnyi portrénál is spontán tűzijáték alakult ki. A rajongók virágokat, képeket, mécseseket helyzetek el a stadionnál annak ellenére, hogy egész Campania tartományban kijárási tilalom van érvényben.

Maradona 1987-ben nyert bajnokságot a Napoli csapatával, ez volt a csapat első ilyen sikere, és ezzel hatalmas kultuszt alapozott meg. 

 

A nápolyi szegénynegyedben több házfalat is Maradona portréja díszít, a legendát az emberek, az elesettek bajnokaként tisztelték.

 

 

Argentínában még:

 

A Boca Juniors bombonerai stadionjában minden világítást lekapcsoltak, egyetlen egyet kivéve:

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.