Derékig érő víz, elsodort autók, ömlő eső: figyelmeztetést adott ki a városvezetés

Megérkezett az atlanti-óceáni hurrikánszezon első trópusi vihara, amely az Alex nevet kapta, és a Mexikói-öbölben alakult ki vasárnap reggel.

2022. június 5., 17:14

Szerző:

Az amerikai hurrikánközpont (NHC) jelentése szerint az Alex Florida felé tart, és 80 kilométeres óránkénti sebességet elérő széllökések kísérik. A vihar a következő napokban tovább erősödhet.

Dél-Floridában a heves esőzés és az erős szél következtében több útszakaszt elöntött a víz. Miami városvezetése a Twitteren közölte: életveszélyes a helyzet, és nem ajánlott útra kelni. A városban el kellett vontatni a járműveket az elárasztott utakról, és a vihar próbára tette a nemrég telepített szivattyúrendszert. A hurrikánközpont előrejelzése szerint akár 25 centiméternyi csapadék is hullhat Dél-Floridában.

Az Alex az Agatha hurrikánból alakult ki, amely a hét elején csapott le Mexikó csendes-óceáni partvidékén, majd az országot átszelve eljutott az Atlanti-óceán medencéjébe. Az Agatha tizenegy ember életét követelte Mexikóban. Az ítéletidőben húszan eltűntek. Kubában hárman vesztették életüket, és számos ház megrongálódott a viharban. Az esőzés szombaton is folytatódott. Az atlanti hurrikánszezon az idén szokatlanul korán, kedden kezdődött.

 

(Kiemelt képünk illusztráció: CHANDAN KHANNA / AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.