Régi módszer: akár félmillió ukránt deportálhattak már az oroszok

Moszkva 500 ezer embert toloncolt ki Ukrajnából Oroszországba – közölte szerdán európai törvényhozókkal a kijevi parlament egyik vezető képviselője, aki felszólította a Vöröskeresztet, hogy vegye fel a kapcsolatot az eltűntekkel.

2022. augusztus 6., 13:06

Szerző:

Bizonyos orosz közlések alátámaszthatják Mikita Poturajev ukrán politikus állításait – írja a Napi.hu.

„Félmillió ukrán állampolgárt deportáltak Ukrajnából az Orosz Föderációba anélkül, hogy az ő részükről beleegyezés történt volna” – mondta Mikita Poturajev, az ukrán parlament humanitárius bizottságának vezetője a Reuters szerint.

„Sajnos egyelőre még arra sincs lehetőség, hogy felvegyük a kapcsolatot ezekkel az emberekkel” – mondta Poturajev az Európai Parlament tagjainak videokapcsolaton keresztül. Azt a politikus nem közölte, hogy pontosan milyen adatok alapján határozták meg a deportáltak számát.

A Reutersnek nem reagált az orosz külügyminisztérium az erőszakos kitoloncolásokról szóló kijelentésre. Korábban Moszkva tagadja, hogy szándékosan civileket támadna, mióta február 24-én megszállta Ukrajnát. A Vlagyimir Putyin-féle orosz vezetés azt állítja, hogy humanitárius segélyt nyújtanak a távozni kívánóknak.

Viszont az is látszik, hogy az oroszok klasszikus gyarmatosítást folytatnak a megszállt területeken. Rengeteg orosz civilt mozgósítanak, hogy átvegyenek közfeladatokat Ukrajnában – írja a lap.

Egy március 12-i orosz kormányhatározat felsorolta, hogy Oroszország-szerte 95 909 ember hol tartózkodik, akik elhagyták Ukrajnát, beleértve azt a két szakadár régiót – Donyecket és Luhanszkot – is, amelyet Moszkva független entitássá nyilvánított. Egy hónappal később az orosz hadsereg közölte, hogy 138 014 civilt „mentett ki” Mariupolból, miközben az ostromlott városban fokozódtak a harcok.

Poturajev azt mondta, hogy aggódik azoknak az ukránoknak a sorsa miatt, akiket szerinte Oroszországba küldtek.

„Tudunk az ukrán állampolgárok úgynevezett szűrőtáborairól” – mondta az ukrán politikus, aki szerint a Vöröskereszt tevékenységének egyik lehetséges iránya, hogy legalább ezeket a deportált embereket megtalálja, és kiderítse, hol vannak, mi van velük Oroszországban.

(Kiemelt képünk: Mariupol, 2022. március 14. Nő halad el egy tüzérségi támadásban megrongálódott épület előtt Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.