Dél-Koreától kért fegyvert Zelenszkij

Annak ellenére, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium korábban elutasította a kérést.

2022. április 11., 13:05

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlamentben tartott videobeszédét arra használta fel, hogy fegyvereket kérjen országa védelmének támogatására – annak ellenére, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium korábban elutasította a kérést.

„Ukrajnának támogatásra van szüksége, köztük repülőgépekre és a tankokra” – mondta Zelenszkij a törvényhozóknak, hozzátéve: „Dél-Korea segíthet Ukrajnának. Dél-Korea különböző védelmi rendszerekkel rendelkezik, amelyek védelmet nyújthatnak az orosz tankok, hajók és rakéták ellen. Hálásak lennénk, ha Dél-Korea segítene nekünk az Oroszország elleni harcban. Ha Ukrajna hozzájuthat ezekhez a fegyverekhez, akkor nemcsak az egyszerű emberek életét mentik meg, hanem Ukrajnát is megmentik”.

Korábban hétfőn a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője, Boo Seung-chan azt mondta, hogy a minisztérium elutasította Ukrajna légvédelmi fegyverrendszerre vonatkozó kérését, ugyanis kell venniük saját nemzetbiztonsági- és katonai készenléti helyzetüket.

Szöul kijelentette, hogy nem biztosít fegyvereket Ukrajnának, valamint nem fogja hadseregét bevetni Ukrajna támogatására. Dél-Korea múlt hónapban mintegy 800 ezer dollár értékben (kb. 277 millió forint) biztosított katonai felszereléseket, golyóálló sisakokat, sátrakat, takarókat, ágytakarókat, készételeket (MRE), elsősegélycsomagokat és gyógyszereket – erősítette meg akkor a CNN-nek a védelmi minisztérium egyik tisztviselője.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül beszédet mond a dél-koreai parlamentben a szöuli nemzetgyűlésben 2022. április 11-én. fotó: Chung Sung-Jun / POOL / AFP)