Dél-Korea a világűr felé tekint

Sikeres tesztet hajtottak végre egy szilárd hajtóanyagú hordozórakétával Dél-Koreában - jelentette pénteken az ország védelmi minisztériuma.

2022. december 30., 14:41

Szerző:

A tájékoztatás szerint az először Dél-Koreában március végén tesztelt rakétával most hajtották végre a második kísérletet.

A hordozórakéta tesztelését a dél-koreai Védelmi Fejlesztési Ügynökség (ADD) végezte. Célja az ország "független" űrbeli felderítési és megfigyelési képességének erősítése volt.

A rakétát úgy tervezték, hogy egy kis műholdat tudjon eljuttatni alacsony Föld körüli pályára megfigyelési műveletekhez. A szilárd hajtóanyagú űreszközök felbocsátása általában egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a folyékony üzemanyaggal működőké.

A dél-koreai rakétatesztre néhány héttel azután került sor, hogy Észak-Korea közölte: kipróbált egy nagy tolóerejű, szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművet, amelyet egy új típusú stratégiai fegyver fejlesztéséhez akar használni.

Júliusban egy dél-koreai gyártású, folyékony hajtóanyaggal működő Nuri rakétával sikeresen állítottak Föld körüli pályára több műholdat.

Dél-Korea az Egyesült Államokkal is együttműködik műholdak fellövésében, és azt tervezi, hogy 2030-ra űrszondát juttat el a Holdra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Dél-koreaiak nézik, ahogy a SpaceX Falcon űrrakéta a magasba emelkedik az ország űrkutatási programjának keretében 2022. augusztusában. Fotó: Jung Yeon-je / AFP)