Dagad a botrány a Kentucky Derbyn

Több ló is elpusztult a Kentucky Derby előtt, a favorit nem indult.

2023. május 7., 10:06

Szerző:

A verseny napján törölték a mezőnyből a legismertebb amerikai lóverseny, a Kentucky Derby toronymagas favoritját. Az elmúlt napokban több ló is elpusztult a versenypálya istállóiban.

A favorit megsérült

A legnagyobb presztízsű, 3 millió dollár díjjal járó egy és negyed mérföldes futamba nevezett Fortét az állatorvos egy sérülés miatt nem engedte rajthoz állni. Forte a tavalyi lóversenyen megnyerte a kétévesek futamát, és idén már öt versenyből álló nyerőszériában volt. Idén a főfutamon 3:1 arányban várták győztesnek. Vele együtt már öt lovat töröltek az eredeti rajtlistához képest a futamból sérülés, valamint nem megfelelő forma miatt.

Halál a pályán

Az egyik felvezető futamban szereplő egyik ló olyan szerencsétlenül sérült meg, hogy a versenypályán el kellett altatni.

Öt ló halálát vizsgálják

Az elmúlt napokban öt ló is elpusztult a lóversenypályához közeli istállókban, köztük olyan is, amely a versenyre nevezettek között volt. Egy trénert a vizsgálat idejére felfüggesztettek.

A Kentucky Derby kiemelt társadalmi esemény és látványosság az Egyesült Államokban. Idén a záró versenynapra mintegy 150 ezer nézőt vártak. Az idei a 149. derbi a Kentucky állambeli Louisville-ben a Churchill Downs versenypályán. A főversenyt végül a Mage nevű ló nyerte, nyergében a venezuelai Javier Castellanóval.

(Képünkön a venezuelai zsoké, Javier Castellano Mage hátán ünnepli a 149. Kentucky Derby megnyerését a Churchill Downs versenypályán, a Kentucky állambeli Louisville-ben, 2023. május 6-án. Mage nyerte a 149. Kentucky Derby-t, és ezzel elindította az amerikai lóversenyzés Hármas Korona-kampányát, még akkor is, ha szombaton két újabb lóhalál árnyékolta be az eseményeket. Fotó: LEANDRO LOZADA / AFP)