Fertőzött csirkemell érkezett Ukrajnából, már egy ember meghalt

Brutális tünetekkel kerültek kórházba azok, akik szennyezett csirkemellet ettek. Az Egyesült Királyságban egy ember meg is halt.

2024. április 11., 19:11

Szerző:

Ukrajnából származó, szennyezett csirkemell okozta betegségben már egy ember meghalt, és brutális tünetekkel kerültek kórházba azok, akik ettek a húsból – írja az Agroinform. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonellafertőzésről is beszámolt, melyet az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban regisztráltak.

Halált is okozhat az a szalmonella-változat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába. Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonella-fertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. A megbetegedések közül egy halált okozott – írja az agrarheute. Az EFSA közölte, hogy a fertőzések forrása szennyezett ukrán baromfihús volt.

500 csirkemell okozta fertőzés regisztráltak eddig 

Huszonhárman kerültek kórházba, hatan szenvedtek vérmérgezést, az Egyesült Királyságban pedig egy ember meg is halt, miután szalmonella-pozitív ukrán baromfihúst evett. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak. Az EFSA szerint az emberek Ukrajnából származó fagyasztott csirkemelltől fertőződtek meg.

Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón jelentett be 5 pontos intézkedési csomagot, melynek első pontja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozik. 

 

Szennyezett gabona is érkezett már korábban 

Mintegy 40 tonna GMO-val szennyezett kukorica-vetőmagot foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Nébih januári vizsgálata alatt. Nagy István agrárminiszter akkor azt írta a közösségi oldalán, hogy a folyamatos ellenőrzéseknek és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően foglalták le a vetőmagot, és a magyar gazdák érdekeit „ezután is meg fogják védeni”.

A forgalmazó céggel szemben a Nébih megindította az eljárást, és a jogszabályoknak megfelelően intézkedik a megsemmisítésről is – ismertette. Kifejtette, határozottan kiállnak amellett, hogy a harmadik országból importált mezőgazdasági termékeknek is ugyanazoknak az előírásoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban előállított élelmiszereknek – írja az Index.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.