Magyar adófizetők pénzéből él a pedofíliával vádolt tanár

Sokan tudtak a pedofília tényéről, mégsem tettek feljelentést a tanár ellen. 

2024. február 12., 17:39

Szerző:

Az elmúlt év novemberében megdöbbentő hírek jelentek meg az Átlátszó Erdély oldalán. Kiderült, hogy a Márton Áron Főgimnázium ismert tanára évekig követett el szexuális visszaéléseket az intézmény diákjaival, akik közül kilencen beszéltek történtekről az őket megkereső újságíróval. Az áldozatok között voltak általános és középiskolás korú diákok is, a legfiatalabb közülük mindössze 12 éves volt, amikor pedofília áldozata lett.  Ez a beszámoló sokkolta Csíkszereda város lakóit.

A Magyar Hang cikke szerint: a dologban az a legmegdöbbentőbb, hogy a történelemtanár, O. Zsolt viselkedése nyílt titok volt a városban és az iskola falain belül is, de évekig nem történt semmi annak érdekében, hogy a visszaélések megszűnjenek. Ugyan kirobbant már 2003-ban egy botrány, de azt tulajdonképpen eltussolták.

A pedofíliával vádolt tanár magyar adófizetők pénzén dolgozik

Amint azt a Magyar Hang írja, ez az tanár jelenleg az FK Csíkszereda fociklub alá tartozó, zömében a magyar adófizetők pénzéből létrehozott és fenntartott Márton Áron Tehetséggondozó Központ egyik tanulmányi igazgatója. Az FK Csíkszereda stadion komplexumának területén található bentlakásos kollégium (melyet a Szent Kereszt Plébánia is támogat) tavaly augusztusban a következő szöveggel hirdette meg közösségi oldalán diákok számára, – akik 14 és 20 éves kor közöttiek – a felvételit:

 

„A csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ 2016. szeptember 12-én azzal a céllal nyitotta meg kapuit, hogy a városban középiskolai tanulmányokat folytató tehetséges székely fiatalok, a leendő székelyföldi elit oktatás-nevelésében tátongó űrt betöltse.” 

A diákok, akik jelentkeztek az iskolába, nem tudhatták, hogy a tanév megkezdésekor, olyan tanár fog az intézményben dolgozni, aki hírek szerint éveken át szexuális kapcsolatot folytatott a tizenéves diákjaival. A meglepetés tovább fokozódott, amikor kiderült, hogy a tanár vezető beosztásban dolgozik.

A felnőttek inkább hallgattak

Amint az az Átlátszó cikkéből kiderült, O. Zsolt viselkedése nyílt titok volt Csíkszeredában és a Márton Áronban. Mint írják, 2003 tavaszán nagyon megriadt a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium vezetése: egy 12 éves kislány szülei arról értesítették az igazgatót és az aligazgatót, hogy gyanújuk szerint O. Zsolt, az iskola akkor 27 éves történelemtanára viszonyt folytat a hatodikos lányukkal. 

Ma már nehéz rekonstruálni, pontosan mit léptek erre a felnőttek, főleg azért, mert a történet főszereplői közül többen nem nyilatkoznak az akkor történtekről, vagy másként emlékeznek. Mindenesetre a lányt senki nem kérdezte meg arról, hogy van, mi történt, a tanár pedig a helyén maradhatott. Következménye csak az eset eltussolásának lett: O. Zsolt a következő évtizedekben számos diákjával élt vissza. Ha a felelős pozícióban lévők nem menekülnek akkor szándékos tétlenségbe vagy jóindulatú határozatlanságba, tucatnyi esetet előzhettek volna meg – olvasható a lapban. 

(Kiemelt képünk forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala)