06:45 - 09:00

Keljfeljancsi

Fiala János műsora

Cselekvési tervet dolgozott ki a Bizottság, hogy demokratikus maradjon az Unió

És intézkedéseket ajánl az újságírók biztonságának szavatolására is.

2020. december 3., 18:03

Szerző:

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő, amely a szabad és tisztességes választások támogatása, a média szabadságának és sokszínűsége erősítése, valamint a hamis hírek visszaszorítása révén kívánja ellenállóbbá tenni európai demokráciát - közölte Vera Jourová, az uniós bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke csütörtökön.

Jourová a stratégia brüsszeli bemutatásakor elmondta, a bizottság célja, hogy Európa-szerte erősítse az állampolgárok szerepvállalását és ellenállóbb demokráciákat alakítson ki, mivel a szélsőségek térhódításától a polgárok és a politikusok között kialakult távolságig számos kihívás éri demokratikus rendszereket.

A terv olyan intézkedéseket határoz meg, amelyek elő kívánják mozdítani a szabad és tisztességes választásokat, meg kívánják őrizni a média szabadságát és sokszínűségét és felveszik a harcot a dezinformáció ellen. Ennek érdekében az Európai Bizottság az online politikai hirdetésekre vonatkozó jogi lépéseket fog javasolni, amely a díjköteles tartalmak anyagi támogatóival, valamint a gyártási és terjesztési csatornákkal, köztük az online platformokkal, a hirdetőkkel és a politikai tanácsadó cégekkel foglalkozik majd.

Az uniós bizottság intézkedéseket ajánl az újságírók biztonságának szavatolására. Végezetül megerősíti a hamis hírek visszaszorítását célzó már meglévő magatartási kódex átalakítására irányuló erőfeszítéseket, amelynek keretében szigorítani fogja az online platformokra vonatkozó követelményeket, és szigorú nyomon követést és felügyeletet vezet be.

A most zajló digitális forradalom körülményei között is lehetővé kell tenni az emberek számára, hogy olyan térben hozhassák meg döntéseiket, amelyben a vélemények szabadon kifejezhetők, és ahol a szabad média és civil társadalom rosszindulatú beavatkozástól mentesen részt vehet a nyílt vitában - tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)