Ez az új törvény nagyon fájni fog az orosz oligarcháknak

Az őket súlyosan korlátozó, Magnyitszkij-törvény mintájára fogadtak el jogszabályt Csehországban.

2022. június 22., 20:45

Szerző:

Úgynevezett Magnyitszkij-törvény tervezetét fogadta el szerdán a cseh kormány, amely lehetővé teszi büntetőintézkedések kiszabását az emberi jogokat súlyosan megsértő természetes és jogi személyek ellen - közölte Ján Lipavsky külügyminiszter.

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában már elfogadott hasonló törvény által ihletett jogszabály felhatalmazza a kormányt arra is, hogy szankciós listára helyezze a terrorizmusban vagy kibertámadásokban érintett személyeket - közölte a külügyminisztérium.

„Az emberi jogokat elsődlegesnek tekintjük. A jogszabály most az alsóház elé kerül” - írta Lipavsky a Twitteren, miután a törvénytervezet elnyerte a Petr Fiala vezette jobbközép kormány jóváhagyását.

A törvénytervezetet hatályba lépéséhez a cseh parlament mindkét házának jóvá kell hagynia, és az elnöknek is alá kell írnia.

Az első Magnyitszkij-törvényt az Egyesült Államokban fogadták el 2012-ben, és Szergej Magnyitszkij orosz ügyvédről nevezték el, akit őrizetbe vettek és 2009-ben a börtönben halt meg Oroszországban, miután nagyszabású adócsalással vádolták meg az orosz hatóságok. A 2016-os globális Magnyitszkij-törvény pedig lehetővé teszi az Egyesült Államok kormánya számára, hogy szankciókkal sújtson a világon bárkit, aki állami tisztviselőként felelős az emberi jogok megsértéséért.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a cseh parlamentnek beszél videókapcsolaton keresztül 2022. június 15-én. Fotó: Michal Cizek / AFP)