Csaknem egymillió adag emlékeztető oltást adtak be egy nap alatt

Június vége óta először haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott oltások száma.

2021. december 9., 16:10

Szerző:

Ismét felgyorsult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott emlékeztető oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint.

A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és az emlékeztető adagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán.

Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer – másodpercenként tíz – adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.

Szerdán a legtöbben a frissítő oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a frissítő oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába.

Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak – a SARS-CoV-2-fertőzésen igazoltan átesettek – mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.

Karl Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges a Covid-19 ellen védő oltásból.

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten – a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője – szerint az omikron akár már januárban vészesen nagy teret nyerhet Németországban.

Ezzel kapcsolatban Karl Lauterbach a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: egyelőre arra kell törekedni, hogy az omikron a lehető legkésőbb terjedjen szét.

Ha nem sikerül megakadályozni, hogy a deltát felváltsa az új variáns, és kialakuljon egy „omikron hullám”, akkor az oltott státuszt csak a frissítő oltással lehet majd megszerezni, „de ezen a hídon majd akkor megyünk át, amikor odaérünk” – mondta a legtekintélyesebb közegészségügyi szakpolitikusok közé tartozó miniszter.

A kormány adatai szerint legalább egy adag oltást a német lakosság 72,3 százaléka – 60,1 millió ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 69,3 százaléka – 57,6 millió ember – rendelkezik. A frissítő adagot 20 százalék – 16,6 millió ember – kapta meg.

Az oltatlanok 23 millióan vannak, a lakosság 27,7 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó:  EPA / Sean Gallup / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.