Csaknem 40-en meghaltak egy nigeri falu ellen elkövetett terrortámadásban

Közülük 14-en gyerekek voltak.

2021. augusztus 17., 17:53

Szerző:

Legalább 37 embert öltek meg Niger délnyugati, Tillabéri régiójában egy falu ellen elkövetett terrortámadásban – közölte kedden a nyugat-afrikai ország belügyminisztériuma. A tárca beszámolója szerint a harminchét halálos áldozat közül tizennégyen gyerekek voltak, írja az MTI.

A hétfőn történt mészárlás elkövetői motorokon érkeztek a Darey Dey nevű faluba, azt viszont egyelőre nem tudni, melyik fegyveres csoporthoz tartoztak. Darey Dey az ország Tillabéri nevű, Beninnel, Malival és Burkina Fasóval határos régiójában található. A térségben rendszeresen hajtanak végre támadásokat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz és az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportosulások.

Az idén már civilek százai estek áldozatul a mostanihoz hasonló támadásoknak a térségben, az erőszakcselekmények miatt pedig tízezrek menekültek el otthonaikból. A 23 millió lakosú Niger kormánya alig képes ellenőrzése alatt tartani a városokat övező, kiterjedt sivatagos térségeket, és ezt a szélsőségesek mellett bűnözői csoportok, így például embercsempészek is kihasználják a saját céljaikra. 

 

(Kiemelt kép: illusztráció: Rendőrök az indonéziai Celebesz (Szulavézi) déli részén található Makassar város Jézus Szent Szíve katolikus templománál előző nap elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2021. március 29-én. A szélsőségesek motorbiciklin érkeztek a templomhoz, ahol éppen véget ért a húsvétot megelőző nagyhét kezdetét jelző virágvasárnapi mise. A legfrissebb közlések szerint 19-en sebesültek meg a támadásban, amelynek elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. MTI/EPA/Lawu)