Ételre sem futja az embereknek Csádban, segítséget küld a magyar kormány

A szudáni konfliktus kirobbanása miatt eddig 487 000 ember érkezett Csádba.

2023. október 16., 19:16

Szerző:

Annak ellenére, hogy Csád a világ egyik legszegényebb országa, több mint másfél millió nemzetközi és belföldi menekültnek ad otthont.

Az országra ható regionális konfliktusok (pl. szudáni válság, nigériai dzsihádizmus) miatt Csád szociális ellátórendszere az összeomlás szélén áll.

A magyar kormány által bejelentett komplex humanitárius és katonai misszió a száheli ország stabilitását hivatott előmozdítani, továbbá – a problémák lokális orvoslása révén – elősegítené a helyben maradást is.

A magyar katonai segítség indokoltságát jelzi, hogy a közép-afrikai ország történelmének egyik legkritikusabb humanitárius válságán megy keresztül – idézi a Migrációkutató Intézet elemzését az infostart.hu.

A humanitárius helyzetet súlyosbítja, hogy a szudáni harcokat megelőzőleg közel 580 000 nemzetközi védelemre jogosult és további 400 000 belső menekült tartózkodott az állam területén, így jelenleg több mint másfél millió menekült ellátásáról kell gondoskodnia.

A tömeges bevándorlás egyik legérzékletesebb példája Adré városa, amelynek lakosságszáma megnégyszereződött a szudáni érkezők miatt. Másik következmény, hogy több csádi városban az élelmiszerárak annyira megemelkedtek, hogy az újonnan érkezők többsége nem engedheti meg magának, hogy élelmiszert vásároljon.

CHAD-SUDAN-CONFLICT-REFUGEES

Fotó: A szudáni háború elől elmenekült nők a nemzetközi segélyadagok kiosztására várnak a kelet-csádi Adre város közelében található Ourang menekülttáborban 2023. augusztus 15-én. Augusztus 14-én az Orvosok Határok Nélkül (MSF) egészségügyi civil szervezet jelentése szerint több mint 358 000 menekültek érkeztek a szudáni és csádi határon túli Adré városába a szudáni konfliktus április 15-i kezdete óta. Forrás: Mohaned BELAL / AFP

A Száhel-övezet instabilitását és a konfliktusok regionalizálódását igazolják továbbá a Boko Haram dzsihádista szervezethez kötődő véres atrocitások.

Csádban jelenleg 7,6 millióan szorulnak humanitárius segítségre. Az országban a szegénység és a kiszolgáltatottság mindenütt jelen van, a lakosság 42,3%-a él a nemzeti szegénységi küszöb alatt.

Az infláció a 2022-es 5,8%-ról 13,2%-ra ugrott 2023-ban, az élelmiszer-infláció pedig várhatóan eléri a 13,9%-ot év végére.

(Kiemelt kép illusztráció: két nő áll ki egy fal mögé Ngarannam faluban, 2022. december 19-én. Ngarannam Borno államban található Nigéria északkeleti részén, amely a Boko Haram terrorszervezet fellegvára volt. Fotó: Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)