CIA: Putyin rossz lóra tett

William Burns szerint nem lehet máshogy értékelni Vlagyimir Putyin háborús teljesítményét, mint teljes kudarc. 

2022. szeptember 12., 13:10

Szerző:

Az amerikai hírszerző szervezet vezetője szerint Oroszország nagyon alábecsülte az ukránokat, mind a bátorságuk, mind pedig a harci képességeik szempontjából. Bár a háborúnak még nincs vége. William Burns szerint „nehéz Putyin háborús teljesítményét másként értékelni, mint teljes kudarc” – írja a New York Times nyomán az Index. 

Putyinnak senki sem mer ellentmondani

Amellett, hogy alábecsülték az ukrán hadsereg képességeit, a kudarc oka még az is lehet, hogy Putyinnak senki nem mer ellentmondani. Putyin arra számít, hogy Európa és az Egyesült Államok is folyamatosan csökkenteni fogja a támogatását, de ebben is téved – vélekedett William Burns. 

Én és a kollégáim a CIA-nál úgy gondolják, hogy Putyin most is rossz lóra tett, ahogy rosszul mérte fel februárban a helyzetet arról, hogy mennyire hajlandók az ukránok ellenállni neki

– mondta Burns, hozzátéve, hogy a háború okozta gazdasági károk több generáción keresztül érezhetőek lesznek Oroszországban. 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egy lovat etet nyaralása közben a dél-szibériai Kizil városa mellett 2009. augusztus 3-án. Fotó: ALEXEY DRUZSININ / AFP PHOTO / RIA-NOVOSZTYI)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).