A világ vezetői is lerótták tiszteletüket II. Erzsébet királynő előtt

A vezető hatalmak irányítói, köztük Vlagyimir Putyin is lerótta tiszteletét II. Erzsébet királynő előtt.

2022. szeptember 9., 14:27

Szerző:

Csütörtökön este fél 7-kor jelentették be, hogy meghalt II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje.

Elsőként a királnyő elsőszülött fia, III. Károly király búcsúzott el a királynőtől. „Szeretett Édesanyám, Őfelsége a Királynő halála a legszomorúbb pillanat számomra és családunk minden tagja számára. Mélyen gyászoljuk az imádott Uralkodó, a szeretett édesanya távozását. Tudom, hogy hiányát az egész ország, Királyság és a Brit Nemzetközösség mélyen átérzi úgy, ahogy a világon számtalan ember” – írja első közleményében az új brit uralkodó.

Franciaország államfője, Emmanuel Macron Twitteren fejezte ki részvétét, hozzátette, hogy Franciaország barátjaként tekintett a királynőre. „Egy jószívű királynő volt, aki maradandó nyomot hagyott országában és évszázadában.”

Az Egyesült Államok elnöke a Frist Ladyvel, Jill Bidennel közösen tettek közzé egy közleményt, amiben arról írnak, hogy Erzsébet királynő több volt, mint egy uralkodó, egy korszakot határozott meg. „Ő volt az első brit uralkodó, akihez az emberek világszerte személyes és közvetlen kapcsolatot érezhettek – akár fiatal hercegnőként hallották őt a rádióban, amikor az Egyesült Királyság gyermekeihez beszélt, akár a televíziójuk előtt gyűltek össze a koronázása alkalmából, vagy a telefonjukon nézték utolsó karácsonyi beszédét vagy a platina jubileumát. Ő pedig a nép szolgálatának szentelte az egész életét” – olvasható a közleményben.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke a kanadaiak nevében fejezte ki részvétét a királyi családnak a Twitteren. Ausztrália miniszterelnöke is egy hosszabb közleményt tett közzé a királnyő haláláról. „Második Erzsébet királynő halálával véget ért egy történelmi uralkodásnak szentelt élet” – írta. A királynő egyik idézetét is felelevenítette: 

A gyász az ár, amit a szeretetért fizetünk.

Írország elnöke közleményében Írország népe nevében fejezte ki őfelsége, a király és a királyi család őszinte részvétét a veszteségük miatt.

Németország kancellárja Twitteren írt a királynőről, amelyben hangsúlyozta, hogy a második világháború borzalmait követő német-brit megbékélés iránti elkötelezettsége felejthetetlen marad. „Hiányozni fog, nem utolsósorban csodálatos humora miatt.”

Ferenc pápa is közleményben reagált a királynő halálának hírére, amelyben őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népének.

A japán államfő, Kishida Fumio hangsúlyozta, hogy II. Erzsébet királynő az uralkodása alatt jelentősen hozzájárult a japán-brit kapcsolatok megerősítéséhez. Majd felidézte, hogy a királynő 1975-ben ellátogatott Japánba.

A háborús felek is szántak időt, hogy megemlékezzenek a királynő haláláról

A jelenleg is zajló orosz-ukrán háború mellett is volt ideje a két ország vezetőjének megemlékeznie a királynőről. Az orosz elnök az új brit királynak, III. Károlynak fejezte ki részvétét. „Őfelsége neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik az Egyesült Királyság legújabb kori történelmének legfontosabb eseményeivel. II. Erzsébetet sok évtizeden át méltán szerették és tisztelték alattvalói, és a nagyvilágban megbecsülés övezte. Bátorságot és kitartást kívánok Önöknek e súlyos, pótolhatatlan veszteség idején” – állt Vlagyimir Putyin üzenetében, amelyet a Kreml Telegram-csatornáján tettek közzé.

Zelenszkij Twitteren fejezte ki részvétét, amiben azt írta, hogy mély szomorúsággal értesült II. Erzsébet királynő haláláról. „Az ukrán nép nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a királyi családnak, az egész Egyesült Királyságnak és a Nemzetközösségnek e pótolhatatlan veszteség miatt. Gondolataink és imáink veletek vannak” – írta.

(Kiemelt kép: Egy nő gyertyát gyújt a berlini brit nagykövetség előtt II. Erzsébet királynő halála után. Fotó: Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.