Így búcsúztak II. Erzsébet királynőtől a magyar politikusok

Több magyar politikus is posztolt II. Erzsébet királynő haláláról.

2022. szeptember 9., 11:19

Szerző:

Csütörtökön este fél 7-kor jelentették be, hogy meghalt II. Erzsébet, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója, további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje. A királynő halálhíre után több magyar politikus is részvétét nyilvánította.

Elsők között a miniszterelnök posztolt a Facebookra a királynő haláláról. „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” – tette közzé Orbán Viktor közösségi oldalán:

A kormánypárti politikusok közül többen részvétüket fejezték ki. Többek között Deutsch Tamás, Hollik István és Tuzson Bence is posztolt, ők egyszerűen annyit írtak, hogy „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” Szentkirály Alexandra posztját annyival egészítette ki, hogy „a királynő, aki fiatalon került a trónra és végül egész életében szeretett nemzetét szolgálta.” Németh Szilárd pedig azt emelte ki, hogy a királynő az erdőszentgyörgyi Rhédey Klaudia ükunokája volt. Fotónak Deutsch kivételével mind a négyen ugyanazt tették ki.

Az ellenzék is lerótta tiszteletét

Az ellenzéki oldalról Gyurcsány Ferenc már hosszabban írt a királynőről. A DK elnöke arról írt, hogy a királynő egy új világba vezette az országát, mindezt alázatosan, mégis magabiztosan. „II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt” – írta.  A párt EP-képviselője, Dobrev Klára is írt pár sort. Szerinte a királynő uralkodása alatt a birodalomból egy büszke, erős, sikeres ország lett.

Az LMP-től Kanász-Nagy Máté, a párt volt társelnöke posztolt a királynő haláláról, aki egy, a királynő 2020-as idézetét posztolta: „Az évforduló alkalmából örömömre szolgál, hogy megújíthatom önöknek azt a fogadalmat, amelyet még 1947-ben tettem, hogy életemet mindig az önök szolgálatának fogom szentelni.”

Az MSZP-nél csak az egyik társelnök, Kunhalmi Ágnes reagált az uralkodó halálhírére, aki azt írta, hogy a királynő uralkodott a leghosszabb ideig a brit történelemben. Számos jelentős történelmi fordulatot élt meg, míg maga is történelemmé vált. A párt EP-képviselője is megemlékezett a királynőről.

Momentumnál Cseh Katalin a párt alelnöke pénteken emlékezett meg a királynőről részletesebben. Írása szerint II. Erzsébet királynő szinte mitikus szereplő volt, a velünk élő történelem – és mégis nagyon emberi. A második világháború alatt teherautósofőrként szolgált a fronton, és megtanult autót szerelni. Híresen nagy kutyabarát volt.

A Jobbik elnöke szerint II. Erzsébet 70 éves uralkodása megmutatta, hogy a királyság, mint intézmény miként lehet egyszerre tradíciókra építő, ugyanakkor megújulásra nyitott. A párt elnökhelyettese ugyanezt a posztot oszotta meg szóról-szóra.

(Kiemelt kép: II. Erzsébet királynő tiszteletére készült emléktábla látható a Piccadilly Circuson a halálát követő első nemzeti gyásznapon, Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. szeptember 09-én. Fotó: Wiktor Szymanowicz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.